zondag 25 januari 2009

Schaakbokshotel in Berlijn (www.wcbo.org)







door Rob Savelberg (Artikel uit de reiskrant van de Telegraaf van 24 januari 2009)

AMSTERDAM - BERLIJN — Op zoek naar het meest bizarre appartement in de Duitse hoofdstad kom je al snel in de buurt van de Potsdamer Platz. Op een steenworp afstand van de bunker waar Hitler in 1945 zelfmoord pleegde en de laatste resten van de Berlijnse Muur staat een communistisch flatgebouw onder de rook van gloednieuwe wolkenkrabbers. Binnenin bevindt zich echter een modern ingericht onderkomen, een idee van Iepe Rubingh, ’s werelds eerste schaakbokser.
Kom binnen”, zegt Rubingh, een Rotterdammer, met een brede grijns. In het trappenhuis ruik je nog enigszins de muffe geur van de DDR, maar het appartement is verder picobello. Alles ademt de sfeer van het schaakboksen, de nieuwe combinatiesport die in rap tempo de wereld verovert. Rondje schaken, rondje boksen, wie schaakmat staat of knock-out gaat, heeft verloren.
De eerste indruk begint direct in de pikzwart geverfde hal, waar je door Anatoli Karpov nauwlettend in de gaten wordt gehouden.
De ex-wereldkampioen schaken kijkt bezoekers indringend aan, als onderdeel van meterslang fotobehang, terwijl hij het bord deelt met zijn Sovjetcollega Garri Kasparov. Op de tegenoverliggende muur is de fameuze strijd uit 1974 te zien tussen een in de touwen hangende Muhammad Ali en Georg Foreman.
„Je kunt hier het gevoel krijgen, als een echte schaakbokser te leven”, legt Rubingh uit. Hij is de eerste wereldkampioen in de hybride sensatiesport, die de kunstenaar onder meer naar Nederland, Frankrijk, Engeland, Japan en Rusland bracht. CNN, de Japanse televisie en AT5, iedereen is er al mee bekend.

Rubingh, die een vereniging voor talentvolle sporters heeft opgericht, biedt bezoekers ook een speciaal schaakboksdiner aan. Alvorens, om de honger op te wekken, kun je in de directe omgeving van het appartement een wandeling maken langs de Brandenburger Tor en de Rijksdag, het Holocaust-monument en de chique Friedrichstrasse, waar je naar hartelust kunt shoppen. „Hier kun je de historie overal ruiken”, aldus de gesjeesde student geschiedenis.
Normaal gesproken overnachten bij Rubingh schaakboksers uit Siberië of San Francisco, maar nu mogen ook andere reizigers hier verblijven. Het is de echter de vraag of je temidden van peinzende beroemdheden als Robert Fischer en Boris Spasski nog een oog dicht doet. Wij konden het niet laten om toch tegen een bokszak te sparren of aan de speciale schaaktafel de hersens te pijnigen. Als je het echter liever wat rustiger aan doet dan kan je dvd’s op de flatscreen bekijken, op de leren sofa’s schaak- en boksliteratuur raadplegen of vanaf het balkon naar het beruchte Reichsluftfahrtministerie van Hermann Göring turen.

In elk geval is in Rubinghs behuizing voldoende comfort aanwezig, met een volledig ingerichte keuken, een wasmachine, draadloos internet en een inktzwart geverfde badkamer. Geslapen wordt in witte ledikantjes. Er is, in twee knalrode kamers, plek voor vijf personen. Boven elk bed zijn er spreuken op de muur te lezen. Alles volgens het motto: ’Vechten doe je in de ring en oorlog voer je op het bord’. Dat is natuurlijk wel een aardige motivatie voor een sporter, maar of het een garantie is voor een vredige nachtrust?
Voor meer informatie zie op de website van World Chess Boxing Organisation (www.wcbo.org)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten