woensdag 28 januari 2009

De schaakwonderen komen uit India

Dronavalli Harika en Abhijeet Gupta jonge toppers in de C-groep van het Corus Chess Tournament 2009.

Al meer dan twintig jaar behoort India tot de wereldtop in het schaken. De successenreeks tekende zich midden jaren tachtig af, toen de huidige wereldkampioen, Viswanathan Anand, aan zijn opmars begon met opzienbarende resultaten.

Ook de huidige jeugdwereldkampioenen komen uit het Aziatische land. Bij de meisjes junioren (onder 20) is Dronavalli Harika de beste van de wereld en bij de jongens haar landgenoot Abhijeet Gupta. Beiden komen in Wijk aan Zee in actie tijdens het Corus-toernooi, in de C-groep. Maar er blijft altijd baas boven baas: het land heeft sinds kort een nieuw schaakwonder. Hij luistert naar de naam Hetul Shah en is 9 jaar oud. In de eerste ronde van het Parsvnath-toernooi in New Delhi versloeg het jongetje de 31-jarige grootmeester Nurlan Ibrajev uit Kazachstan in 44 zetten. Ibrajev heeft een ELO-rating van 2407, Shah zit daar zo'n 600 punten onder. Opmerkelijker nog is dat de scholier nu de jongste schaker ooit is die een grootmeester heeft verslagen.

Hij pakte het 'record' af van zijn landgenoot Parimarjan Negi, die in 2004 in het Zwitserse Biel won van Ivan Nemet. Negi was op dat moment 11 jaar oud. Negi heeft wel meer records achter zijn naam staan, want hij werd drie jaar geleden lndia’s jongste grootmeester. Zijn derde en beslissende resultaat behaalde hij in Rusland, toen hij 13 jaar en 142 dagen oud was. Anand heeft dat record ook in handen gehad (hij was toen 18), maar werd voorbij gestreefd door Pentala Harikrishna, in 2001 15 jaar (plus 3 maanden en 5 dagen) oud.

Het nieuwste talent, Shah, heeft het in zich om al die records naar de prullenbak te verwijzen Hij kan in de jongste grootmeester in de hele wereld worden. Dat is nu nog de Oekraïner Sergey Karjakin, die zich met 12 jaar en 7 maanden (in 2002). En de opvolgers staan alweer te dringen in India, waar volgens de nationale schaakbond R. Harikrishnan de jongste speler ter wereld is met een internationale score (ELO-rating van 1519 volgens de Tamil Nadu schaakbond). 'Hari' is welgeteld 7 jaar en 3 maanden oud. Vorig jaar werd in India melding gemaakt van het feit dat Tanishka Kotia met zijn vier jaar de jongste competitiespeler ooit was geworden. Hij debuteerde in een districtstoernooi in Gurgaon.

Op de site van de Indiase krant Ahmedabad-News zegt Shah na zijn winst: Ik had nog nooit van een grootmeester gewonnen, dus dit is een groot moment voor mij. Het enige dat ik deed was geloven in mijn eigen spel. In de opening kreeg ik een pion voordeel en in het middenspel nog een. Het enige wat ik daarna nog hoefde te doen, was op veilig spelen. Zo heb ik gewonnen!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten