woensdag 21 januari 2009

Pas op voor overstekende schakers in Wijk aan Zee





Pas op voor overstekende schakers in Wijk aan Zee. Ze lopen vaak zonder op te letten met gebogen hoofden de weg over richting sporthal De Moriaan en zijn in gedachten verzonken. Het volk van Caïssa zal tot 1 februari de badplaats overspoelen om het 71e Corus Schaaktoernooi, één van de mooiste en sterkst bezette evenementen ter wereld, te aanschouwen. Of om zelf mee te doen aan de tienkampen, de weekend-vierkampen, de rapidtoernooien of de strijd op de 64 velden tussen parlementariërs, policiti en journalisten.
Lieflijk Wijk aan Zee wordt dezer dagen wreed wakker geschud uit zijn winterslaap. Aan de Dorpsduinen, de Dorpsweide en de Voorstraat zullen vele honderden De Moriaan (strijdtoneel van onder meer de beste schakers ter wereld), de demonstratietent en het befaamde café De Zon bevolken. Ze zullen in vervoering raken bij het zien van de charismatische Noor Magnus Carlsen, die eens een wonderkind was en vorig jaar het toernooi won. De hoofdscheidsrechter zal er weer - als vanouds streng kijkend - dagelijks (vanaf 13.30 uur) op de gong slaan en "Stilte" roepen als het geroezemoes de overhand krijgt na een niet-verwacht sensationeel stukoffer van een de grootmeesters.
Een paard dekt een dame......
In Wijk aan Zee hoor je hersens kraken. De uitbater van de kantine krijgt het druk met verstrooide klanten, die na een kop koffie hun wisselgeld vergeten aan te nemen en zich in hevige tijdnood terugspoeden naar de speelzaal. Roken en alcohol zijn verboden en o wee degene wiens mobiele telefoon afgaat....
Die wordt massaal weggekeken, kan meteen zijn koning omleggen en het pand als een groot zondaar met de staart tussen de benen verlaten.
Schaken in plaats van schaatsen..... Er is een groot verschil, maar ook in De Moriaan is de erwtensoep de komende twee weken het meest verkochte artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten