zaterdag 7 maart 2009

Comeback Jan Timman


Schaakgrootmeester Jan Timman maakt een comeback in Budva, Montenegro voor het EK schaken (5-19 maart). De eerste 22 spelers plaatsen zich voor de volgende schifting voor het WK schaken 2011. Jan Timman heeft er zin in en voelt zich door de huidige situatie geërgerd als daardoor ook gemotiveerd. Vanuit Nederland bestaat de concurrentie uit de grootmeesters Tiviakov, Van Wely, Sokolov, l'Ami en Nijboer.
Omdat de organisatie alleen maar dure hotelkamers te bieden had, betrekken Jan Timman en zijn vrouw Geertje een zelf geregeld onderkomen op enige afstand van de speelzaal. "We hebben uitzicht op een heuvel en op zee en ik huur wel een fiets. Ik creëer mijn eigen rust.
Sinds de Kalmukkiër Iljoemzjinov president is geworden van de wereldschaakbond FIDE (1995) zijn er problemen met de WK-cyclus. De formule van de piramidale driejarige cyclus, waaraan sowieso de besten van alle landen konden deelnemen, is verlaten. Er komen nu kandidaten uit andere petities, zoals Gata Kamsky uit de grandprixtoernooienserie. En alles is versneld: zowel de bedenktijden als de duur van de gehele cyclus. Viswanathan Anand werd wereldkampioen 2008 en zal zijn titel eind 2009 weer moeten verdedigen tegen Veselin Topalov. Timman: "Topalov heeft geen kans tegen Anand. Hij maakt te veel fouten. Uit eigen ervaring weet ik dat Anand een complexe tegenstander is, als je denkt dat je hem op de knieën hebt, glipt hij toch weer weg. Ik heb vaak van Topalov gewonnen, je moet bij hem zorgen dat je door de opening komt, hij leunt erg op zijn voorbereiding. Anand wisselt makkelijk van strategie.
Jan Timman is bezig met een boek over vijf portretten van schakers en vijf portretten van schrijvers die Jan Timman hebben geïnspireerd. Het project hoopt hij eind 2010 klaar te hebben. Van tijd tot tijd wordt hij gepolst voor een functie binnen de FIDE, zelfs die van president is aan de orde geweest, maar die carrieremove is niet meer aan de orde. Toch zou voor grote organisaties zinvol zijn om coryfeeën als Jan Timman in te zetten voor goodwill van de schaaksport. Zeker in deze crisistijd, maar ook in andere periodes. Ex-topsporters kunnen van grote betekenis blijven, maar daar moet wel een individueel handvat voor gevonden worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten