zondag 22 februari 2009

Kamsky brengt spanning terug

In de vierde partij in de tweekamp in de halve finale van het WK tussen de Bulgaar Veselin Topalov en de Amerikaan Gata Kamsky is de spanning weer teruggebracht. Met een overtuigende winst heeft Kamsky de stand gelijk getrokken. Met nog vier partijen te gaan staat het 2-2.
"Topalov doet het in de opening minder dan Karpov tegen mij in Bugojno 1980", sprak Jan Timman al tijdens de partij. Het ging om de dertiende zet waar Topalov zijn paard terugtrok naar b8 in plaats van actief naar a5. Inderdaad kwam zwart in het middenspel onder alsmaar grotere druk. Natuurlijk spon Topalov diverse verdedingswebben maar het mocht niet baten. Kamsky won terecht en alles is weer mogelijk.
Tijdens de persconferentie direct na afloop zaten Topalov en Kamsky er overbodig bij. Er werden wat obligate vragen gesteld die vanuit het Bulgaars werden vertaald in een soort Engels. De vertoning is van een gezapigheid die je niet meer voor mogelijk houdt. De merendeel Bulgaarse pers ziet Kamsky als aangename sparringspartner voor het grotere werk later tegen wereldkampioen Anand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten