donderdag 18 december 2008

Garry Kasparov richt nieuwe oppositiebeweging op


In een hotel vlakbij de Russische hoofdstad hebben ongeveer 150 mensen, waaronder oud-schaakkampioen Garry Kasparov, de oppositiebeweging Solidariteit opgericht.

De anti-Kremlin beweging is vernoemd naar de Poolse vakbond Solidariteit.

De liberalen, die in de Russische politiek nauwelijks een rol spelen, hopen om met gebundelde krachten een einde te maken aan het huidige beleid. Ruslands verdeelde oppositiepartijen zijn geen van alle vertegenwoordigd in de Doema.

Veel Russen hebben in de jaren negentig het vertrouwen in een liberale democratie verloren en associëren hem met chaos, armoede en corruptie.

,,Een van de taken van de Solidariteit-beweging is om die [liberale] basisprincipes te rehabliteren", aldus Kasparov bij het oprichtingscongres. Volgens hem hebben de huidige Russische leiders de ,,liberale retoriek aangeleerd" en ,,een complete dictatuur gecreëerd onder het mantra van liberale principes".

Naast Kasparov behoren tot de oprichters de oud-vicepremier Boris Nemtsov, mensenrechtenactivist Lev Ponomarev en Ilja Jasjin, hoofd van de jongerenafdeling van de politieke partij Jabloko.

Buiten het hotel demonstreerden leden van een pro-Kremlin jeugdbeweging, verkleed als apen, tegen de oprichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten