donderdag 14 februari 2019

Brits schaakwonder Shreyas Royal

Strenge migratiewetten prima, maar wat als Groot-Brittannië daardoor een van de grootste schaaktalenten ooit verliest?

Shreyas Royal is pas 9 jaar en geldt nu al als een van de grootste schaaktalenten ter wereld. Maar Groot-Brittannië dreigt 'Shrez', zoals zijn bijnaam luidt, kwijt te raken. De verblijfsvergunning van zijn vader loopt volgende maand af en dan moet hij met zijn familie terug naar India.

De discussie of je zo'n buitengewoon talent moet laten lopen, maakt het nodige los aan de vooravond van de brexit.

De Britse schaakbond is boos, omdat sommigen beweren dat schaken geen sport is. Want voor 'echte sporters' worden wel regelmatig uitzonderingen gemaakt. Zo werd de beroemde hardloper en olympisch kampioen Mo Farah geboren in Somalië, maar kon hij vanwege zijn talent snel de Britse nationaliteit krijgen.

Volgens de baas van de Britse schaakbond, Dominic Lawson, is de bureaucratie 'knettergek' als Shrez wordt weggestuurd. Twee parlementariërs van Labour hebben de regering gevraagd de jongen te laten blijven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt het allemaal heel jammer, maar ziet geen reden een uitzondering te maken. Volgens de Britse migratieregels zou de vader van de jongen - die in de IT werkt - zijn verblijfsvergunning wel kunnen verlengen, als hij meer zou verdienen dan 133.000 euro per jaar. Dat verdient hij niet. "Dit is heel teleurstellend voor ons. Mijn zoon speelt op dit moment om het Britse kampioenschap. Hij is erg verdrietig, we moeten hem troosten," aldus vader Jitendra.

De zaak maakt veel los op sociale media. Ook acteur John Cleese neemt het voor de jongen op. Het ergert hem dat de werkende vader van Shrez niet in Groot-Brittannië mag blijven omdat hij 'te weinig' verdient. "Dit is karakteristiek voor deze afgrijselijke regering, die geld boven talent plaatst," foetert Cleese

Geen opmerkingen:

Een reactie posten