donderdag 1 april 2010

Schaakfilm Knights of the South Bronx


Dramafilm uit Amerika (2005) met Ted Danson over het leven van David MacEnulty, die het schaken introduceerde op veel Amerikaanse scholen.

Als Richard (Ted Danson van Cheers) zijn baan kwijtraakt, kan hij als docent op een school in de Bronx aan de slag.

Clichématige televisiefilm. Ted Danson speelt de zakenman Richard die wordt ontslagen vanwege een onschuldig vergrijp. Om zichzelf nuttig te maken, gaat hij in de Bronx lesgeven op een school voor kinderen van gevangenen en drugsgebruikers. Wat hij ook probeert, hij krijgt geen contact met zijn leerlingen. Tot hij hen leert schaken en ze ineens grote vorderingen maken in alle vakken op school. Helaas wordt de film nergens verrassend en de opvoedkundige speeches gaan steevast vergezeld van aanzwellende muziek. Toch maakt het positieve verhaal veel goed. Gebaseerd op het leven van David MacEnulty, die het schaken introduceerde op veel Amerikaanse scholen.

1 opmerking:

  1. Het is een leuke film, die kinderen tussen de 9 en 13 jaar zal boeien, vooral als ze zelf al een beetje schaken. Het biedt ze ook een blik op het leven van kinderen die het minder getroffen hebben, zonder te overdrijven. Een minpuntje is dat de kinderen het spel wel erg snel onder de knie krijgen. Dat is voor de film natuurlijk nodig anders duurt het allemaal te lang, maar in de werkelijkheid gaat zoiets natuurlijk minder soepel. Kinderen die hieruit afleiden dat je na een paar potjes een toernooi kunnen winnen, zullen een teleurstelling ondervinden. Maar dat doet niet af aan het verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen