dinsdag 4 november 2008

Anand wereldkampioen schaken 2008

Anand wereldkampioen schaken 2008

Door de elfde partij remise te houden, heeft de Indiër Viswanathan Anand zijn wereldtitel schaken geprolongeerd. De Rus Vladimir Kramnik probeerde het met de zwarte stukken wel, maar hij kwam niet ver. De spelers delen de prijzenpot van 1,5 miljoen euro.

De enige grote ontbrekende tijdens dit WK Schaken is de president van de wereldschaakbond FIDE, Kirsam Iljoemzjinov, alleenheerser van de Russische deelrepubliek Kalmukkië. Hij heeft zijn gezicht niet in Bonn laten zien, wat opmerkelijk is. Want alle aandacht voor de schaaksport gaat in deze periode naar het WK, terwijl er ondertussen vele evenementen her en der worden gehouden. Zijn rechterhand, de Griek Macropoulus, is wel aanwezig, evenals de voormalige FIDE-voorzitter Florencio Campomanes. Deze Filippijn is tevens voorzitter van het comité van beroep, maar dat heeft volgens verwachting niets te doen gehad. Daarom kreeg Campo, die inmiddels de 80 is gepasseerd, de eretaak uit te reiken aan de wereldkampioen. Dat zilveren gevaarte weegt echter twintig kilo. Dus kwam er een rolkarretje aan te pas waar naar gewezen kon worden.
Gelukkig woog de lauwerkrans minder zwaar. Anand blijft voor minstens een jaar wereldkampioen en daar mag het schaken gelukkig mee zijn. Het gedrag van ’s-werelds beste schaker is onberispelijk, zijn sportiviteit groot en hij speelt een interessant soort schaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten