![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpzPQMs0dVqYu9RIFUoqB0EBSbnWhvZeC2341hgp8d6GDzbta3q-0Qr9B9KG0yqR5jI-fvYFQO92E_uaf77wC6bOqLbFEPy3CLW1B48WAuTdAElTD-o93ZeIqrm-wRHkjBjQcO9Xgt3bp3/s400/Illya_338167d.jpg)
maandag 28 december 2009
zaterdag 19 december 2009
Kerstpuzzels schaken de Telegraaf 2009
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-5-tHC0hAwkVjV7X0NouuZNvhufxTyRehEmFJ-eUVzz0b96YXWKhCMlrsIXerMNe2NgLKTOWgJYZtzAKfTS3G7V1UsP64Ww_19dug6DZUY_YPkr9F2ms6wnHdpCEUDYEvDlM_jM4ww1ml/s400/diagram_4.jpg)
De opgave bij diagram 1 is: zwart is aan zet. Neem nu de laatste zet van wit én zwart terug. Vervolgens doet zwart een andere zet en u geeft wit mat in één zet. Over welke matzet hebben we het?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL_6EJVKCV1_zqUSBhD9FV1qUNZySyWy3ANX_uUYA7Xd0Ch1tXCU1bxq_ZJgYQ-mm87WxZhfI1gUuPgGhbVd30C7wiqr_GmTlm5hL70AFQy8UoVhsXTfg8eM5NYGUJtdl4pyhiorofArDO/s400/diagram+1.jpg)
Bij diagram 2 is de opgave: de witte koning is van het bord gevallen. Waar stond die en wat waren dan de laatste twee zetten?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Retrogradeprobleem
Vraagstukken waarbij we terug moeten in het verloop van de partij heten retrogradeproblemen. Meestal moet je vooruit denken bij het vinden van de oplossing, maar verzekeringsagenten en detectives zijn grootmeesters in het achteruit denken (hoe is het gebeurd?).
Diagram 3:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizI0biNussHJZ6irrj-BSVxrhIaT0JhE3f49AalxZ-jmw2u2yltswyubCw7Dnyrffalm5qk7T-4vne9fDDkE1SuZh7HU1TQp9WuMWA5k0SMKtrMH4Tbtm6rgQTwwhZxznLEJYtdXZX3NGM/s400/diagram+3.jpg)
Diagram 4:
Diagram 5:
Diagram 6:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPqIAwc1lvJytcucGjmsk2v68IL3A2-aNci5XrZ0PoBpEeFrb9KSp7uqGH1-0OGWKdU-Dm8zZPg22z8x4kZXbFBPvhw6YAvz-exD43laEDZxAZsOuvmC0ommua4Iv6nlwPg8WIIeJiQPTG/s400/diagram+6.jpg)
maandag 14 december 2009
Online een potje schaken
Gameknot (www.gameknot.com)
Chessmaniac (www.chessmaniac.com)
Chess-Knights (www.chess-knights.com)
Chesshere (www.chesshere.com)
Redhotpawn (www.redhotpawn.com)
Let’s play chess (www.letsplaychess.com)
Schaken op de mobile:
www.gchess.com
zondag 13 december 2009
Hoe wint wit van zwart in vijf zetten?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNQukj7d9BQ3vhoBEPehltgsiOVj60wFxYKmoZiZVP3fuS3Gikmp7cfdDbYqpU2oUc0pADSryhPeiUPD4nHjXt_hAxrAICzXgTNj4rGsCqdWQZoco7oX6OxR8cbSJH2v1C9HEO7wQxgrVW/s400/VijfzetNazeeh.jpg)
donderdag 19 november 2009
Broer neemt afstand van politiek PVV-leider
“Stem niet op mijn broertje of de PVV”. Dat advies komt van “Wilders-kenner” Paul en staat te lezen op het discussieforum van de website van de Utrechtse schaakclub De Rode Loper.
Paul bestempelt zichzelf als kenner omdat “ik de luiers van Geert Wilders heb verschoond en hem de fles heb gegeven (blijkbaar met een zeer kwalijke samenstelling)’. Paul heet ook Wilders van achteren en is –inderdaad- de broer van Geert.
Paul geeft zijn stemadvies “met pijn je hart, het blijft tenslotte je broer”. “Maar stemmen op een xenofoob die voornamelijk tactisch appelleert aan angst, deze willens en wetens oproept en daarbij mikt op de kwalijkste onderbuikgevoelens van de Nederlandse kiesgerechtigde gemeenschap is het verliezen van zicht op de brede context.”
Paul Wilders schreef zijn ontboezemingen op 30 oktober 2006. Ze kwamen onlangs aan het licht en waren reden hem 17 november 2009 uit te nodigen voor “Paul en Witteman”, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen in onder meer Venlo, geboorteplaats Paul (55) en Geert (46). Paul wilde alleen aan de uitzending meewerken als hij ook het verschil in gedachtegoed tussen hem en zijn broer naar voren kon brengen. Waarbij hij niet zou ingaan op zaken die hij als privé beschouwt. “Dat heb ik op het forum wél gedaan omdat het bestemd voor de leden van de schaakclub, niet voor het grote publiek”. legt hij uit. Van zijn opmerkingen neemt hij drie jaar later geen woord terug te nemen. In 2006 beschrijft Paul, wonend in Tiel, dat Geert in korte tijd een opmerkelijke politieke switch maakt; van PSP via D66 naar VVD. “Vandaar van kwaad tot erger.”
Pogingen om Geert op andere gedachten te brengen, heeft Paul gestaakt. “Sinds jaren vermijden we politieke praat. Schaamte? Nee. Een vorm van mededogen vanwege het gebrek aan inzicht en intellectuele bagage? Ja. Ik reken hem dat niet aan. Ik ken zijn beperkingen.”
In het programma zei Paul Wilders dat rond het uitkomen van de film “Fitna” hij en zijn gezin beveiligd moesten worden.
woensdag 18 november 2009
Sjoerd Pukkel in Cultural Village
In tegenstelling tot de afgelopen edities heeft de organisatie er dit jaar voor gekozen terug te keren naar de oorsprong. Het evenement profileerde zich de afgelopen jaren als grootmeestertoernooi, maar dit jaar wordt er een gesloten meestertienkamp gehouden.
Jeugdige talentvolle schakers kunnen tijdens het toernooi in Wijk aan Zee proberen hun meesternorm (zes punten uit negen partijen) te halen.
Deelnemers:
1. Sebastian Siebrecht (Duitsland, GM, 2774)
2. Twan Burg (Nederland, FM, 2460)
3. Rick Lahaye (Nederland, 2375)
4. Lars Ootes (Nederland, 2367)
5. Piet Peelen (Nederland, IM, 2342)
6. Julius Armas (Frankrijk, IM, 2340)
7. Daniel Naroditsky (VS, FM, 2339)
8. Yochanan Afek (Israel, IM, 2285)
9. Sjoerd Pukkel (Nederland, 2259)
10. Arlette van Weersel (Nederland, WIM, 2193)
maandag 9 november 2009
Deelnemers Corus Chess Tournament 2010
Magnus Carlsen (NOR)
Viswanathan Anand (IND)
Vladimir Kramnik (RUS)
Vassily Ivanchuk (UKR)
Alexei Shirov (ESP)
Hikaru Nakamura (USA)
Sergey Karjakin (UKR)
Peter Leko (HUN)
Leinier Dominguez (CUB)
Nigel Short (ENG)
Fabiano Caruana (ITA)
Sergey Tiviakov (NED)
Loek van Wely (NED)
Jan Smeets (NED)
zaterdag 31 oktober 2009
Schakers zijn voor VVV
Hoe wint wit van zwart in vijf zetten?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEim-GS5hzzIUJpTpEf884R1jo6DOFOzNyJ3VIJwYSdMMfMJsjvIuWUPF7rWzBCkBW4SnKHQNtmzf1pm8rJ7fXoLyBvmD0c9CYa89ev9ExhAE9NEp1BIUFErde7bGD6gPn6-rqSAxEqlADzo/s400/Vijfzet2.jpg)
Elke maand legt schaakmeester en Straatjournaalverkoper Ziyadah schaakliefhebbers een vraag voor.
Eén van meerdere mogelijkheden:
1. Txh6+ Kh6
2. Td3 Kh5
3. Df7 g6
4. Dh7 Kg4
5. Dh3 en mat
maandag 19 oktober 2009
SOPSWEPS 29
Omdat er geen eigen clubhuis is, speelt SOPSWEPS '29 altijd uitwedstrijden. En daar is het in wezen ook allemaal om begonnen. De naam betekent namelijk Samen Op Pad Spelen Wij Een Potje Schaak '29. Dat '29 vloeit voort uit de oprichtingsdatum 29 februari 1992.
De club werd acht jaar geleden opgericht mede op initiatief van Paul Rump die sinds die tijd voorzitter is. Begonnen werd met negen leden, maar omdat voor het stichten van een vereniging tien mensen nodig zijn had iemand ook z'n zoontje aangemeld. De notaris die de statuten moest voorlezen deed dat onder protest, vanwege de 'baarlijke nonsens' die er naar zijn mening stond.
De belangrijkste zin uit de statuten: De vereniging heeft ten doel het samen op pad zijn, zulks in de ruimste zin des woords. Zij tracht dit doel te bereiken door het spelen van potjes schaak bij andere verenigingen.
In de beginjaren werd per trein gereisd. Tegenwoordig gaat het per auto, waaronder één door de voorzitter aangeschafte extra veel-persoonswagen.
Omdat er toch geen clubhuis was, kon de vestigingsplaats vrijelijk worden bepaald. De keuze viel op Oud-Valkeveen (gemeente Naarden). Dit kinderparadijs is bekend vanwege een pannenkoekenhuis annex speeltuin. Er moet een zeker bedrag aan contributie worden betaald, waarvan een deel aan de schaakbond wordt doorgegeven. Van de rest krijgen de leden in elk geval allemaal een T-shirt met rugnummer.
De club telt nu vijftien leden, meestal dertigers. Veel leden kennen elkaar uit de tijd toen ze (echt) jong waren. Er zijn er bij die als kind bij grote toernooien de demonstratieborden bedienden waarop de zetten van de beroemde grootmeesters werden getoond. Zetten namens Donner, Kasparov, Timman en dergelijke. En ze kunnen zelf ook aardig schaken. Sommigen hebben al eens in de hoofdklasse gespeeld. SOPSWEPS '29 is niet voor niets sinds 1992 al zes keer kampioen geworden en gepromoveerd.
Omdat in het samen op pad zijn het wezen van de vereniging schuilt, gaan alle leden mee als er ergens wordt gespeeld, ook al bestaat een team uit acht spelers.
woensdag 7 oktober 2009
Tkachiev valt in slaap tijdens het schaken
Kersvers Frans kampioen Vladislav Tkachiev heeft het schaken nog eens in het internationale nieuws gebracht: niet dankzij een briljante zege, een extravagant kapsel of een nieuw verzonnen regel. Wel omdat hij ladderzat aan zijn bord verscheen en in slaap viel naast zijn bord. De organisatie probeerde hem wel wakker te maken, maar toen zijn vlag viel, was het feestje uit.
Het gebeurt niet zo vaak dat Het Laatste Nieuws, De Morgen en andere nationale kranten het schaken op een van de meer gelezen pagina’s plaatsen. Meer zelfs, ook The Guardian, Bild, The New York Times enzovoort hebben het schaken ontdekt. Maar of dat nieuws onze sport een boost zal geven, is nog maar de vraag.
Enkele weken geleden schitterde Vladislav Tkachiev nog door Vachier-Lagrave te snel af te zijn in het Frans Kampioenschap. De voormalige Europese kampioen nam daarna het vliegtuig en trok naar India om het Kolkatta Open mee te spelen. Als een van de topfavorieten nota bene, naast de nieuwe 2700-speler Nigel Short.
De kampioen neemt zijn favorietenrol blijkbaar niet zo ernstig. In zijn partij in de derde ronde tegen Kumar, verscheen hij ladderzat aan zijn bord. Nu is dat niet noodzakelijk een ramp. In België gebeurde het ook al wel eens dat spelers met een kater een partijtje komen spelen, zelfs vrij recent nog tijdens het Belgisch jeugdkampioenschap. Toen won de dronkaard van dienst, maar in het geval van Tkachiev ging het net iets verder.
Hij kreeg zijn lichaam niet onder controle en viel in slaap naast zijn bord. De organisatie probeerde hem wakker te maken en hoewel Tkachiev hen verzekerde dat het in orde was, reisde hij enkele minuten later opnieuw naar dromenland. Uiteindelijk viel zijn vlag na 11 zetten. Voor de toernooiorganisatie, die waarschijnlijk voor startgeld en condities zorgt, niet bepaald een teken van veel respect. Tkachiev kreeg een ernstige waarschuwing, maar mag toch nog blijven spelen.
Het is opvallend dat Tkachiev dit meemaakt, want het gebeurde hem al eens eerder tijdens de olympiade in Dresden. Toen kwam hij niet opdagen voor de laatste ronde en zag zijn ploeg een medaille door de neus geboord.
Er kan zelfs worden gegokt op Tkachiev via bookmaker Paddypower (www.paddypower.com):
Tkachiev verliest een potje schaak omdat hij te laat arriveert 9 tegen 1;
Tkachiev wordt gediskwalificeert omdat hij dronken is 25 tegen 1;
Tkachiev drinkt een fles wodka tijdens het spelen van een partij schaak 100 tegen 1;
Tkachiev valt in slaap tijdens het schaken en verliest door de vlag 100 tegen 1;
Tkachiev gooit het schaakspel met stukken naar de tegenstander 200 tegen 1.
zondag 4 oktober 2009
Viktor Korstjnoi (78) niet tegen Anatoli Karpov in Valencia
De formule van Valencia was: vier rapidpartijen en acht vluggertjes. Karpov bleek een slecht timemanagement te voeren en verloor het rapid van 30 minuten met 3-1 en de vluggertjes van vijf minuten met 6-2.
zaterdag 3 oktober 2009
Mega Mindy en de bijenkoning
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVuqfktd7x2NKdAmnfp57wve0HzhYE5-AJlxQfwFhRLwBC6W04daLGblNDbwkE4D97uG-nwzhk8FFZ7_SxuAZGV4eeaTZqbvZEBIRTIc70_B2XIxT-FWco5egBH-i5WXJW9iqzti0XJLOe/s400/Mega+Mindy.jpg)
In het dorp vindt het jaarlijkse schaaktoernooi plaats. Migrain is in zijn nopjes en droomt al van een nieuwe overwinning. Brandweercommandant De Loo is beroofd van zijn stoelen, een beker en medaille. Wanneer hij aangifte doet op het politiekantoor is Migrain allesbehalve blij om zijn grote schaakrivaal te zien. Kan Migrain deze keer de zaak zelf oplossen of wordt het opnieuw Mega Mindy?
woensdag 30 september 2009
Robin van Kampen
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6wiJMlq1ut0zp4za80mpLQtP0hAC3fCsUzruwjsOpZE3mO1T0dsWbu3EyoixY6zFhXy5exqU_Xpwxr1vEpL4LBJKXNWcZAKZW50kqLdG3IMKTVqNVuTMUHK08fhRLFOZGgVbwfEUiypRB/s400/robin+van+kampen.jpg)
Robin van Kampen: 14 jaar en klaar voor tweekamp tegen Jan Timman
Hang naar steeds beter worden
De 14-jarige Robin van Kampen is onlangs tweede geworden op het EK tot zestien jaar in Italië. Hij is één van de grootste talenten die de schaaksport in Nederland heeft. Zijn prestaties en talent zijn voorlopig alleen te vergelijken met die van Jan Timman. Hij speelde al toernooien in onder andere Vietman, Georgië en Turkije. Met de juiste begeleiding kan hij heel ver komen, "maar ik wil er graag een studie bij doen."
De progressie van schaker Robin van Kampen komt goed tot uiting in de diverse NK leeftijdcategorieën: hij werd kampioen tot twaalf jaar op zijn elfde, tot veertien op zijn twaalfde, tot zestien op zijn dertiende en tot twintig op zijn veertiende. Vooral die laatste titel geeft zijn talent aan. Alleen Jan Timman was in 1966 net nog een maandje jonger.
Zijn Jong Oranje status brengt enkele voordelen mee. Robin werkt met twee trainers. "Met Jop Delemarre bekijk ik veel midden- en eindspelposities, hij is erg goed georganiseerd. Met Chuchelov, die ook werkt met veel internationale topspelers, bestudeer ik de openingen. Als ik een partij van me laat zien, weet hij gelijk welke partij van de wereldtop daar een goed praktijkvoorbeeld van is."
Robin houdt van rekenen, heel concreet dus, hij voelt zich thuis in tactische stellingen. Wat stijl betreft, voelt hij zich aangetrokken tot Anand, Topalov en Kasparov. Maar omdat de zwakte vaak in het verlengde van de kracht ligt, ontwijkt hij wellicht te snel de positionele aanpak. "Mijn openingsrepertoire is er inderdaad op gericht dat soort stellingen te vermijden, maar ik probeer toch naar de stelling te spelen, niet naar mijn voorkeur."
En welke psychologische aspecten worden al ingezet? "Ik bekijk mijn tegenstander voortdurend tijdens de partij, lichaamstaal is een informatiebron. Als ik iets voel van een zwakte, spanning door tijdnood of onbekendheid met de stelling, dan pas ik me wel iets aan. Niet te veel, maar toch wel iets."
Verder krijgt hij de opdracht van Chuchelov om meer kwaadheid te genereren voor de partij, dat triggert, dat geeft extra motivatie en concentratie. "Daar ben ik nog niet uit, want ik wil die kwaadheid niet op mijn tegenstander richten, dat moet ook sociaal kunnen."
In december komt een belangrijke ontmoeting met Jan Timman. Tijdens het grote open toernooi in Groningen zal een tweekamp Timman - Van Kampen komen, over vier partijen. Robin van Kampen kijkt uit naar die ontmoeting. "Ik hoop dat we elke partij na afloop goed analyseren, ik kan veel leren van Jan Timman. Hij heeft veel matches gespeeld, met de allerbesten, hij was ooit tweede van de wereld!
Misschien kan hij me die opperste vorm van concentratie uitleggen. En misschien gaan we na afloop samen eten, ik heb nog veel vragen over het schakersleven. De voorbereiding, de spanning, het omgaan met teleurstellingen en natuurlijk ook veel technische dingen."
Dat kunnen dan lange avonden worden, want Jan Timman heeft inderdaad, als één van de weinigen, de top bereikt in harmonie met zijn tegenstanders. En hij kent veel verhalen over 's lands wijs, 's lands eer. Robin van Kampen: "Dat je apenhersenen of geitenogen krijgt voorgeschoteld, stieren- of hanengevechten van dichtbij meemaakt, dat zijn toch ervaringen die ik een best een keer wil meemaken."
door Hans Böhm (bron: de Telegraaf)
maandag 28 september 2009
De schakende huisvrouw uit Hoofddorp
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8WzaYzlglJbxATxPjl2kXXeIG8zQBr36pOySlXouVIk4ZVxS8OZPQkEdztVS0Rd1Np-nPV3sM4bk9HcgW0jTg1qhrEX8ch9PNr4xhOJnpqldYhQkGcV3B_qQJ1nBzLkN9949Gz9Q8yV3t/s400/peng.jpg)
Zhaoqin Peng vestigt record met 11 Nederlandse landstitels
Hoofddorp: De buren hadden de voortuin versierd met slingers. Ook van binnen was het huis met slingers voorzien. Groot feest dan ook in de straat waar de familie van Zhaoqin Peng in Hoofddorp woont. De buurt is er trots op dat de schaakster van Chinese afkomst opnieuw - de elfde keer en de tiende maal op rij - de landstitel bij vrouwen veroverde.
Ja, ik weet dat ik nu een record heb gevestigd. Het is nog nooit voorgekomen dat er een vrouwelijke schaker in Nederland elf keer kampioen van Nederland is geworden. Of ik daar trots op ben? Tja, ik ben nogal kritisch op mijzelf. Ik wil me steeds verbeteren en altijd de beste zijn. Maar ik ben wel blij hoor, dat ik opnieuw tot beste schaakster van Nederland ben gekroond. Kampioen worden verveelt nooit, ook als het voor de zoveelste keer is, aldus Peng.
De Hoofddorpse had tijdens het NK in Haaksbergen wel meer tegenstand verwacht van de andere schaaksters. In totaal hadden zich voor het NK vrouwen zes deelneemsters ingeschreven. "Dat is inderdaad niet veel. Ik had gedacht dat zij sterker zouden zijn. Maar opnieuw moet ik concluderen dat ik, met mijn 41 jaar, nog duidelijk veel te sterk ben voor de rest. Er is wel jong talent, maar op de één of andere manier gaat dat talent verloren. Hoe dat komt? Het lijkt alsof schaken in Nederland voor vrouwen niet zo aantrekkelijk is. Een groot verschil met China. Ik ga nog regelmatig terug naar mijn geboorteland - ik ben in Kanton in het zuiden geboren - en zie dat schaken bij de schoolgaande jeugd, met name bij meisjes, ontzettend populair is. Als men weet dat er een bekende schaakgrootheid een demonstratie komt geven, hangen zij aan je lippen.
Peng verdiende met haar landstitel een geldbedrag van 1.800 euro. Een schijntje als je het vergelijkt met wat de 15-jarige Anish Giri, die de landstitel bij de mannen op zijn naam schreef, krijgt 6.000 euro. De mannen krijgen al jaren een veel hoger geldbedrag. Mij hoor je niet zeuren hoor. Ik ben in Nederland de enige professionele vrouwelijke schaker. Ik heb een A-status verworven en ontvang van het NOC/NSF een inkomen. Het is geen vetpot, maar ik kan me staande houden. Ik kan meedoen aan EK- en WK-toernooien. De schaakbond ondersteunt mij daar nog bij.
Schaken loopt als een rode draad door haar leven. In haar jeugd in China ontlook dat talent al vrij vroeg. Maar Peng kon tevens aardig voetballen en tafeltennissen. Vooral in dat laatste was zij top. Ik moest op een gegeven moment kiezen. Het werd schaken, hoewel tafeltennissen een nationale sport in China en je misschien meer bekendheid kan krijgen.
Het schaaktalent ontwikkelde zich razendsnel. Van schoolkampioen werd Peng kampioen van de provincie. Daarna behoorde zij al vrij vlot tot de topschaaksters van China. Op haar 20ste profileerde Peng zich internationaal op de Schaakolympiade in het Griekse Saloniki. Haar ster was rijzende. Ik ben halverwege de 90er jaren naar Nederland gekomen, want ik trouwde een Nederlander, met wie ik een zoon kreeg. Later ben ik van hem gescheiden. Nu woon ik al enige tijd met mijn zoon en vriend in Hoofddorp.
Is schaken belangrijk in haar leven, het bestaan van huisvrouw is dat eveneens. Mijn zoon van 9 verdient alle aandacht, net als mijn vriend. Ik vind dat ons huis schoon en opgeruimd moet zijn en dat ik voor ze kook. Tja, het zit in mijn bloed. Het gezin is belangrijk. Als het hen goed gaat, schaak ik ook goed.
woensdag 16 september 2009
Tiviakov trekt zich terug uit NK Schaken
Hoofdarbiter Cor Roet ging niet akkoord met die afspraak. Volgens hem zou dat onvermijdelijk tot competitievervalsing leiden. Bovendien zou hij niet aan zijn contractuele verplichting ten opzichte van de KNSB voldoen door niet op de prijsuitreiking te verschijnen.
Bij niet verschijnen tijdens de laatste ronde zou Tiviakov daarom een reglementaire nul krijgen. In reactie daarop besloot Tiviakov zich per direct terug te trekken. Hierdoor moet het toernooi het zonder de speler met de hoogste rating stellen.
De organisatie en het KNSB-bestuur keuren de handelwijze van Tiviakov sterk af. Het bestuur beraadt zich op mogelijke sancties tegen Tiviakov.
Crisis bij NK Schaken 2009
Opening NK Schaken 2009 door Thomas Berge
dinsdag 21 juli 2009
Indiase talenten
Che Guevara
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0IVZsRBIHuuVwhv-zoZQMAgWddBgul2-mdwz09NsR7rARYHJSej7InVsZx7CENIq43WBlk0S0-BsPastnaAR0cU_iMQ13NYm1Y2DBl9tAiodzY9dsMFHfh-aKzEmV8LxJAh7yznd2vGlK/s400/che+guevara.jpg)
Wist u dat Che Guevara, de persoon die veel jonge mensen op hun T-shirt dragen, van schaken hield? Helaas kon ik geen partijen van hem achterhalen. Ook hield hij van rugby. De petten van Che Guevara verkopen in linkse kringen in Frankrijk als een trein.
Het Capablanca Memorial, dat in 2010 voor de 48ste keer in Havanna werd gehouden, is een toernooi met een rijke geschiedenis. De oorsprong ligt bij de revolutionare held Che Quevara, die graag een potje schaakte. Ook Fidel Castro hield zich wel eens onledig met het spel, al toont hij zich een oprechte knoeier in de partijen die van hem bewaard zijn gebleven.
Het toernooi, dat aan Cubaanse wereldkampioen José Raoul Capablanca (1888-1942) is opgedragen, werd voor het eerst georganiseerd in 1962, kort nadat Cuba door Fidel Castro en zijn kameraden was overgenomen. Het Capablanca Memorial moest het Cubaanse visitekaartje worden. Grote schakers zouden naar Havanna komen en zouden een generatie van briljante schakers opleiden. Aanvankelijk leek het erop dat dit plan zou slagen. Najdorf won in 1962 bij een sterke bezetting en Kortsjnoj deed hetzelfde een jaar later. In 1965 speelde zelf Bobby Fischer mee. Aangezien Cuba door de Verenigde Staten een boycot was opgelegd, kon Fischer niet lijfelijk aanwezig zijn. En zo gaf Bobby Fischer, zittend in de Manhattan Chess Club te New York, zijn zetten door per telex. In dat jaar won Smyslov. Vermoedelijk dateert uit die tijd Fischers woede ten opzichte van zijn eigen geboorteland, dat hem altijd de voet dwarszette.
Ook Hein Donner was een graag geziene gast in Havanna. Zijn solidariteit betuigend aan de Revolutie, deed hij vaak mee en behaalde hij zeer behoorlijke resultaten. Maar het toernooi won hij nooit, ook niet toen het deelnemersveld in kracht terugliep. Toen de klad kwam in Castro's idealen, kwam ook de klad in het Capablanca Herdenkingstoernooi. Voor sterke grootmeesters werd het steeds minder interessant om naar Havanna te reizen. (Bron: Max Pam, Het Parool, 3 juli 2010)
maandag 20 juli 2009
British Chess Championship 2009
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKbKo6gGpnK0Zz8ndtg1zfI13FmsOotiOHzVkf0Me14eMWvVWyp9EP40_cf1i1f-jb5zEKjDWhh9chumXjMElypUJ4ESDiN6IdQwyV_8FqyEhmbabuyqTUpDz3HHNwJ5ZYqVgTHdEB5l3M/s400/Thomas+Rendle.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMHqN_Dw2kDBw8ccm61hgm3Bv7ceSdzFq0Cv8-0RFygQ5g7miiY70WyhI-95FfQYQFpus0R2ee_-SPTwkOgT6VBvdpmystIbGjbor_d6WI2IyOBxuwteQ5WKWNKJEOuz6djPhOs08Fm3mE/s400/britsh+chess+championship+2009.jpg)
Van 26 juli tot en met 8 augustus 2009 vindt er voor de 96ste keer in Torquay in Engeland het Engels schaakkampioenschap plaats. Er wordt gespeeld in het Riviera International Conference Centre in Torquay. In 2010 wordt er gespeeld van 25 juli tot en met 7 augustus 2010 voor de 97ste keer om het Engels schaakkampioenschap in de universiteit van Kent. Voor meer informatie kunt u surfen naar de websites www.britishchess09.com en www.britishchess2010.com
De volgende spelers doen mee:
David W. L. Howell (Rating 2614)
Dit jaar speelde Howell mee in de C-groep van het Corus Chess Tournament
Stuart Conquest (Rating 2572)
Stuart Conquest heeft vorig jaar het toernooi gewonnen.
Gawain C. Jones (www.gawainjones.com) (Rating 2540)
Stephen Gordon
Simon Kim Williams
Keith C. Arkell
Peter Wells
Daniel Gormally
Lawrence Trent
Mark Hebden (Rating 2510)
Aaron Summerscale
Andrew N. Greet
James Cobb
Richard J.D. Palliser
Graeme Buckley
Jovanka Houska (vrouw, Rating 2392)
Malcolm Pein
Dietmar Kolbus
Gary Lane
Thomas Rendle
Paul E. Littlewood
De speler met de hoogste rating is David W.L. Howell met een rating van 2614. De winnaar van vorig jaar Stuart Conquest heeft een rating van 2572.
Van 11 tot en met 19 juli jl. heeft het 116e open internationale schots schaakkampioenschap plaatsgevonden.
Een jeugtalent is Samuel Franklin (2131).
donderdag 18 juni 2009
Dobbelschaak
Koningswoord
maandag 8 juni 2009
Oud tegen nieuw in Amsterdam
De schakers spelen 2 keer tegen elkaar, één keer met wit en één keer met zwart.
Het team "Experience" bestaat uit Peter Svidler (Rusland), Peter Heine Nielsen (Denmarken), Alexander Beliavsky (Slovenië), Loek van Wely (Nederland) and Ljubomir Ljubojevic (Servië).
Het team "The ‘Rising Stars’ bestaat uit Hikaru Nakamura (Verenigde Staten), Fabiano Caruana (Italië), Jan Smeets (Nederland), Daniel Stellwagen (Nederland) and Hou Yifan (China).
Dagelijks commentaar en gratis toegang
vrijdag 29 mei 2009
Schaaktalent Lars Vereggen
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT0SdCAaoDKSW8DfMYWqz6d8RSb9QI4WX-zr2UPjrrJh1NHtWa4HHQj7NWkxwRmMhKMrky35vkAKAFhRaI073I-L4zIIr5NBxyhz0ukuNGJlh2Va7RtL1udyWVVfP1iGt3Y5Mg6kpbvDt9/s400/Lars+Vereggen.jpg)
Lars Vereggen (11) uit Molenschot was zes jaar toen zijn opa hem de regels van het schaakspel uitlegde. "Ik vond het meteen hartstikke leuk", zegt hij.
"Je moet bij schaken veel nadenken en daar hou ik van. Het is eigenlijk een oorlogsspel."
Dat hij er ook steengoed in is, bewees Lars afgelopen weekend in Rijswijk. Hij liet ruim vijftig jongens achter zich en werd Nederlands kampioen in de categorie jongens tot en met twaalf jaar. Dat was overigens niet voor het eerst, want twee jaar geleden werd hij in de leeftijdsgroep tot tien jaar ook al een keer Nederlands kampioen.
Het talent van Lars kwam al snel bovendrijven. Dat ging min of meer toevallig, vertellen zijn ouders Ramon en Sandra. "Hij was zes en wij vonden dat hij bij een club moest. We dachten aan een sport of zo, maar toen koos hij voor schaken", zegt Sandra.
Ramon: "Wij zijn niet van die schakers, dus wij hadden geen flauw idee. Ik weet nog goed dat ik hem de allereerste keer ging ophalen bij DSC in Dongen. Jan Haast, die hem les gaf, zei: 'We hebben hier te maken met een talentje.' Ik vergeet het nooit."
Lars weet het ook nog: "Ik had het Eerste Stappenboek in een week uit. De meeste kinderen doen daar een jaar over." Inmiddels is hij lid van het Nuvema-talententeam van schaakclub D4 in Oosterhout en speelt hij een paar keer jaar internationale toernooien.
Vader Ramon grinnikt: "Van mij heeft-ie het niet. Ik was vroeger altijd aan het voetballen." Ook niet slecht, want eind jaren tachtig was hij profvoetballer bij Willem II.
Omdat Lars nu het NK heeft gewonnen mag hij in september op uitnodiging van de schaakbond KNSB naar het EK in Italië. "Ik hoop natuurlijk zoveel mogelijk te winnen", lacht hij.
Zijn uiteindelijke doel? "Wereldkampioen worden", zegt hij zonder na te denken. "Maar of dat gaat lukken weet ik niet."
En natuurlijk wil Lars ook zo snel mogelijk grootmeester worden, net als zijn grote voorbeeld, de 14-jarige Robin van Kampen.
Binnenkort is Lars ook live in actie te zien in Oosterhout. "Ze hebben hem gevraagd voor een simultaan-schaakpartij in het kader van 200 jaar Oosterhout." Lars, vol zelfvertrouwen: "Die win ik allemaal."
woensdag 20 mei 2009
De paardentekenaar van Tim Krabbé
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiomosvcN9_V8t8hQn5zaivBpFXZ2zSnvLEbmQi4xn_-z-hDqvg3C-DMBa31NTMmHcGLEryl8oO8JtRDpzg01ETxpQqOvLjZUerlTd3gtc6NBn5y_fORT516T4bjT-VcOBmcyBuStZSDrLq/s400/de+paardentekenaar.jpg)
Het boek van Tim Krabbé, de paardentekenaar, is eigenlijk een boek over schaken. Het boek van Tim Krabbé is niet heel bekend.
maandag 11 mei 2009
Waarom jongeren moeten schaken?
vrijdag 8 mei 2009
Schaakwonder Anish Giri
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVajHmuUgnV1vCG3eFrX1kL7ulb8Y1mrCnTZ7Ci5dpd3Yly-cQaWvNMM4m-vTUh3NMk5qaGx268C8BJocCt0A5moV8sLsEM3iS_s4jXXyaTKyw4M98F9VjmF8cw95NCLF5xKHNsgbf6eoD/s400/anish+giri.jpg)
Hij is ’s werelds jongste schaakgrootmeester. Garry Kasparov is zijn held. In zijn leeftijdscategorie (tot 16 jaar) is Anish Giri, de nummer 6 van de wereld, de nummer 3 van Europa en de nummer 1 van Nederland.
Hij woont in Rijswijk, maar speelt competitie op het hoogste niveau, de Meesterklasse, bij HMC Calder uit Den Bosch. Veertien jaar is Anish, eind volgende maand wordt hij vijftien. Zoon van een Russische moeder en een Nepalese vader. Hij heeft de uitstraling van een kind dat jonger is dan 14 jaar, maar achter zijn donkere ogen schuilt een meesterbrein.
Een paar maanden geleden behaalde de tiener bij het respectabele Corus-toernooi in Wijk aan Zee zijn laatst benodigde grootmeesterresultaat en mag zich nu dus lid van de hoogste categorie schakers noemen. Er zijn er slechts twaalf in de schaakhistorie die nog vroeger de grootmeestertitel behaalden.
Van Anish is bekend dat hij sneller speelt dan het licht, daarbij alle handen en voeten gebruikend die hem ter beschikking staan. Af en toe rolt er wel eens een stuk op de grond, waar de jonge schaker dan achteraan springt, om die vervolgens weer in één beweging terug op het bord te toveren.
Wat verlegen glimlachend vertelt hij dat hij weliswaar goed kan leren, maar geen uitblinker is. Wiskunde, natuurkunde, dat kan hij goed, maar talen. Hoewel, voor iemand die nauwelijks iets meer dan een jaar hier woont, spreekt hij voortreffelijk Nederlands. En dan nog vloeiend Russisch en Engels en ook nog wat Nepalees, Urdu en Japans.
Anish werd geboren in Sint Petersburg en woonde ook enkele jaren af en toe periodes in Japan omdat zijn vader daar werkte. Nu die in Nederland werkt, woont Anish met zijn ouders en twee jongere zusjes in Rijswijk en gaat hij in Delft naar het Grotius College.
Het bevalt hem, zegt hij. “Mensen hier zijn gewend aan buitenlanders”. Moeder Olga verduidelijkt: “Voor hem is het veel beter hier te wonen dan in Rusland. In Sint-Petersburg is zijn Nepalese uiterlijk gevaarlijk. Daar zijn veel racisten. Hier is het fijn. Anish is er nooit mee geconfronteerd. Maar je hoorde wel verhalen.”
Zijn moeder was ook degene die hem schaken leerde. Zoals dat gebruikelijk is in het schaakmaffe Rusland, zette zij haar zoon een schaakbord voor toen hij een jaar of zeven was. Het duurde twee maanden, toen was ze geen partij meer voor hem. Anish ging naar een speciale schaakschool. Hij schopte het tot Russisch kampioen in de categorie tot 12 jaar. In een schaaknatie als Rusland is dat een kolossale prestatie.
Van wie heeft hij die genen? Hij weet het niet. “Mijn beide opa’s deden wel aan schaken, maar ze waren niet zo heel goed. Ik heb zelf een beetje aangeleerd. Door boeken te lezen en op de computer te schaken.”
Sudoku
Maar er is nog wel wat meer. “Ik kan goed logisch nadenken”, vertelt hij na enig nadenken.
“Logische spelletjes kan ik heel goed. Ken je Sudoku? Met die cijfers in vierkantjes? Dat kan ik bijvoorbeeld ook erg goed. Een goed geheugen? Nou, ik ken wel heel veel schaakstellingen uit mijn hoofd. Maar een boodschappenlijstje onthoud ik niet zomaar.
De computer gebruikt hij nog steeds. Een schaakbord bezat hij tot voor heel kort niet eens. De trainer van de club zei laatst dat hij een keer bij mij kwam om wat te trainen. Toen ben ik gauw naar de winkel gegaan. Het enige schaakbord dat ze hadden was dit. Haast beschaamd pakt hij een klein schaakbordje met eenvoudige stukken van een kastje dat in een verloren hoekje staat.
Anish wil best prof worden. Maar dan zou ik eerst nog veel beter moeten worden. Hoe? Veel schaakboeken lezen, veel partijen spelen. Zijn moeder glimlacht: “Maar eerst zijn er andere prioriteiten. Ik wil eerst dat hij een goed mens wordt, gezond is, een goede familie krijgt, een goede.” Ze zoekt het woord. “Vrouw”, vult Anish gedienstig aan.
Wat hij wil worden, weet hij nog niet. “Iets met wiskunde of natuurkunde. Maar geschiedenis vind ik ook erg leuk.” En als schaker, wereldkampioen?
Anish grijnst verlegen. “Ik hoop het”.
Hij leert vooral van zijn computer. Zijn Elo-rating, waaraan de wereldranglijst wordt afgemeten en die per drie maanden door de FIDE wordt uitgebracht, laat de laatste vijf jaren een gemiddelde stijging van 100 punten per jaar zien. Dat is indrukwekkend veel. Hij staat per eind juli 2009 op 2520 en de top honderd die begint bij Elo 2600 komt in het vizier. Het Open NK te Dieren 2009 eindigde hij als 3de.
dinsdag 5 mei 2009
De betekenis van de Dame in de Oudheid en de Middeleeuwen
Toen het spel van India via Perzië naar Europa kwam, kreeg deze "adviseur" meer kracht. Volgens de schaakencyclopedie van Golombek mocht dit stuk eerst tot drie velden springen en weer later tot de randen van het bord, diagonaal, horizontaal en verticaal, zoals heden ten dage.
De adviseur werd "koningin" zoals beschreven door de Spanjaard Lucena aan het einde van de 15e eeuw. Er zijn verschillende theorieën over deze transformatie, maar de meest natuurlijke is dat aan het middeleeuwse hof de koningin naast de koning zat.
Omdat de koningin van het zwakste stuk gepromoveerd was tot het sterkste stuk, was het gebruikelijk om ook "schaak" te zeggen als men de koningin aanviel. Je had een "schaak den koning" en een "schaak den koningin". Al dat gepraat behoort gelukkig tot het verleden.
dinsdag 28 april 2009
Schaakopeningtruc: Mortimer-val
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC_SGsRdn9uRsZ7DKQngehglzSq-y_ubT_v8j-GjVMbDFRPAnf5MMAeFeiYsk_Or6ecft5J1Cce23vGP-ebEVva5-sYrnrczU-c04re6FXYv4PcMlq9sbc7DSmrlbLHwxHcnIhVP6dFF6R/s400/Mortimer-val.jpg)
Schaakopeningtruc: Olifantenval
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5KGA8nKhVvo-ZCJEFD8E65TgOnplW-FQcYXH6P45oNX0GKyCfddB0cyV1XVcHCTWnImLqd8MPHcxDVz-RYjpTsqVqMOWdJNRSIZdCLygumK5EQew4g3CugsGQ3_BQ1oZQXwtT9FKp-9jo/s400/Olifantenval.jpg)
dinsdag 21 april 2009
maandag 20 april 2009
vrijdag 10 april 2009
Schakende politicus Jan Nagel
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlD9DZXJCbgqVwkrVED1MQsc79ISLvo3-nvPZgwD6_9rZzlUAkMfgWuc_qVEbLJzak9EDhmWHFkRPQV3-FAGdyJ0rNwheScEnuVN12uV04v2ov0JGagOo4HIkZt6VuAlIq5lJyyd8wKOne/s400/Jan+Nagel.jpg)
Nagel trad 10 jaar geleden in het bestuur van het MEC, waarvan de laatste 3 jaar als voorzitter. De enorme stimulans die Max Euwe (wereldkampioen in 1935) en Jan Timman (wereldkampioenskandidaat van 1975-1995) aan het Nederlandse schaakleven hadden gegeven, was grotendeels uitgewerkt. Er moest weer hard gewerkt worden aan de basis van het MEC überhaupt op de toplocatie in hartje Amsterdam (op het Max Euwe Plein) te laten voortbestaan.
"Het MEC is nu weer financieel gezond en we hebben diverse meerjarige projecten waar we trots op zijn", zegt Jan Nagel. De opsomming is indrukwekkend. Dit jaar is, met subsidie van het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam, De Schaakkaravaan gestart. Een driejarig schoolschaakproject dat het MEC in samenwerking met de KNSB is begonnen in Amsterdam en waaraan nu al zo'n 300 kinderen meedoen. De Karavaan wordt na twee jaar geëvalueerd en bij succes in andere steden overgenomen.
In het MEC zijn regelmatig exposities en er worden cursussen en trainingen gegeven door vooraanstaande schakers. Het jaarlijkse schaakfestival in de zomer op het Max Euwe Plein is met behulp van de ondernemersvereniging uitgegroeid tot een VVV-attractie. Verder organiseert het MEC boekenmarkten en er is overleg met uitgeverijen voor een eigen schaakboekenbal. Dat is gepland voor 2010, omdat het dan precies 75 jaar geleden is dat Max Euwe wereldkampioen werd. Dit jaar is er een professionale manager aangetrokken, Eddy Sibbing, om het vele werk in goede banen te leiden.
Jan Nagel is zeer tevreden met zijn opvolger Fred Teeven. "Ik ken hem goed van zijn periode in Leefbaar Nederland. Hij speelde ook mee in het Parlementair Kampioenschap tijdens het Corustoernooi. Ik weet dat hij dit voorzitterschap echt leuk vindt."
Wat zijn de ambities van Jan Nagel?
"Ik erger me aan de afbraak van pensioenen, speciaal voor een groep die zich moeilijk kan verweren: de ouderen. Zij zullen in koopkracht behoorlijk achteruit gaan als alle plannetjes van de overheid doorgaan." Jan Nagel wil niet speciaal een ouderenpartij oprichten, maar wel een partij die prioriteit stelt aan die belangen. Hij gaat in de komende maanden op zoek naar Bekende Nederlanders en sponsors die zijn initiatief ondersteunen. "Wij ouderen zijn de grootste groep, men dient daar meer respect voor te hebben."
Jan Nagel blijft op die manier toch verder schaken, een slim strateeg die net een zet verder denkt dan zijn tegenstander.
Schandaal in schaaktoernooi
Op de tweede dag van het toernooi eiste het luxueuze Ramada Resort hotel een eerste aanbetaling. Toen die uitbleef, werd het evenement stopgezet. Vervolgens bleken ook alle andere condities niet nagekomen. De spelers hadden de organisator op zijn woord geloofd en de uitbetaling van startgelden en reiskosten opgeschort.
maandag 6 april 2009
Fred Teeven nieuwe voorzitter Euwe Centrum
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5oqJ9j7HU6L4jb2fOleHpe8orUYJCuRziGJIFNqTcHDSQI6h9WScn_roFPMWHb18x-mUvQ2f5Zdpz6uLpZg0ETZpf1LlsD8pU21ursHJONaiW9t1dFmMoxzZzA2Xy7UalszHY8vEmObS7/s400/Fred+Teeven.jpg)
Zijn voorganger Jan Nagel (69) maakte tien jaar lang deel uit van het bestuur van het Euwe Centrum. Hij overweegt terug te keren in de politiek. Nagel was in het verleden prominent lid van de PvdA en stond aan de wieg van Leefbaar Nederland.
donderdag 2 april 2009
Sergei Tiviakov
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAojDtY3h1uPtAVS5mGbKvu-TR1OPaWz2lYU9JOI7fTZc9Ln2ua4TeriPP69574Uu-e84Bk8LI3SjFJL6JG0Y_U2QmxZDV9ilPbORvN-Z-oISlb1sE_e_BHiVO2tNJAQGDbKxHvbge08qS/s400/sergei+tiviakov.jpg)
donderdag 26 maart 2009
Gamer is de nieuwe schaker
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsJiP29ldY9X3V1nshYY2TtIkIj5OJsYPmvs88exdPqUbK3A1KiFuUAZG3PFaNw91iPuvohyGQofcIObvgmJ0SJLuLGXjRSpEBP-5_A541wOluHYa2LWWlY3h9pL3VUdWdbdYAf-UsJFI1/s400/Beyond+the+game.jpg)
Geloof het of niet, maar de gamecultuur is groter dan de muziekindustrie en de filmindustrie bij elkaar. En die gamer kun je als de Nieuwe Mens zien, zoals de industriële revolutie en de Franse revolutie een nieuwe mens opleverden. Daar wilde ik heel graag een film over maken. Ja, ik had met "Beyond the game? grote ambities", aldus Jos de Putter.
De Putters ambitie werd gevoed door het boek "De fatale strategieën" (1983) van de Franse filosoof Jean Baudrillard, dat hij in de jaren tachtig las. "In dat boek zag hij een virtuele wereld aankomen, waarin de speler en de speelcultuur centraal staan. Dat heeft me nooit losgelaten. Je zou kunnen zeggen dat met de gamer een ander type speler zijn entree heeft gemaakt, dat verschilt van de voetballer en de tennisser. De voetballer en de tennisser en zelfs de schaker zijn reëele spelers, maar de Nieuwe Speler wordt gemaakt en geconditioneerd door een virtueel speelveld. Dat intrigeerde me." Tot zover de theorie. Nu de praktijk "Beyond the game" is een adembenemende documentaire over Sky en Grubby, de twee supersterren van het strategische spel "Warcraft III", dat door vele miljoenen jongeren over de hele wereld wordt gespeeld. Op internet of live tegen elkaar op een wedstrijdpodium. Sky en Grubby hebben beiden tweemaal de World Cyber Games gewonnen, "de Olympische Spelen van Warcraft III" (aldus Grubby), en die titels hebben beiden in de nog jonge gamewereld een onsterfelijke status bezorgd. Sky en Grubby zijn de nieuwe helden, vooral in Azië, waar "Warcraft III" het hartstochtelijkst wordt gespeeld.
Jos de Putter: "Het moment dat ik wist dat het een film zou kunnen worden, was toen ik de World Cyber Games 2006 in Monza bezocht, voor research. Ik wist nog niet precies wat ik zocht. Omdat ik van voetballen houd, ging ik eerst naar de virtuele voetbalfinale: Brazilië tegen Brazilië. Haha! Dat kan ik onmogelijk serieus nemen.
Maar Warcraft was andere koek. Daar zaten de schakers van de virtuele wereld, die jongens die nadenken. Ik kwam in een fascinerende wereld terecht."
Naar eigen zeggen heeft De Putter "een western in cyberspace" gemaakt (Sky en Grubby gaan met elkaar in duel), een heel klassiek verhaal, "naar Shakespeareaans model." met een beginsituatie, een doel (wereldkampioen worden), een offer (Warcraft blijkt belangrijker te zijn dan de liefde: je ziet Sky's relatie voor de lens op de klippen lopen) en een catharsis. De Putter: "Aan het slot kijkt Sky in de spiegel, terwijl hij tot dan toe alleen maar zijn monitor heeft zitten turen."
Gezond kan "Warcraft III" onmogelijk zijn. De jongeren die De Putter in het openingsshot van de film toont, zien er zonder uitzondering doodmoe uit. De Putter: "Sky speelt naar eigen zeggen zestien uur per dag. Duidelijk een verslaving, zou je zeggen. Maar aan de andere kant zou niemand van een toptennisser of een topschaker zeggen dat ze verslaafd zijn."
De Putter ging vorig jaar op bezoek bij de makers van Warcraft, de firma Blizzard Entertainment in Santa Anna, vlak onder Los Angeles. "Ik sprak daar met Rob Pardo, de executive vice president, een ongelooflijk relaxte man van 38 die elk jaar achttien miljard dollar op de rekening van zijn bedrijf kan schrijven. Hij zei iets interessants over de veranderde wereld. Duizenden jaren lang zijn de helden gemaakt door schrijvers en filmmakers: Vergillius, Shakespeare, John Ford, Steven Spielberg. Zij schiepen Odysseus, Romeo en Julia, John Wayne, ET, en wij identificeren ons met die helden. Maar in games vult de consument zélf de held in. De consument bepaalt wat die held doet en wat hij bereikt, waardoor het identificatieproces anders verloopt. De nieuwe held is het karakter dat de consument maakt: de Orc, de Human, de Night-elf of de Undead. Grubby, een Orc trouwens, is de nieuwe held."
In "Beyond the game" is een bijzondere rol weggelegd voor de Zweedse speler Frederik Johansson, die in Warcraft als de Undead MaDFroG een legende werd. De Putter: MaDFroG was een noodzakelijk contrapunt in de film. Hij was de eerste sterspeler en hij is aan het spel stukgegaan. Die kant wilde ik ook laten zien, zonder moraliserende bijbedoelingen. Je kunt het met schakers vergelijken. Daar zitten ook mensen tussen die gek zijn geworden, alleen heeft schaken een nobele reputatie. Er zijn boeken over geschreven. Het spel is een gevestigd onderdeel van de cultuur. We kijken tegen schakers op. Gamen vinden we dom, maar we weten niet waarom, vanuit een gemakkelijk vooroordeel.
"Beyond the game" van Jos de Putter is vanaf 19 maart 2009 te zien in de filmtheaters.
zondag 22 maart 2009
KNSB omhelst internetschaak
zondag 8 maart 2009
Europe Echecs bestaat 50 jaar
zaterdag 7 maart 2009
Comeback Jan Timman
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8PB_CysNAj6etudyhIRW1kpsdRixIS3jdWdDjasljN3S6E0gWOLE4ecesBIBSQ7WM8iNzVTwuBomYTHT20O4gohnpAG5TqN3em9KcwDkU8EHMwwerItUu3yTAGo0VUaFGGhW7Sy6T5PKJ/s400/jantimmaneurobudva.jpg)
Omdat de organisatie alleen maar dure hotelkamers te bieden had, betrekken Jan Timman en zijn vrouw Geertje een zelf geregeld onderkomen op enige afstand van de speelzaal. "We hebben uitzicht op een heuvel en op zee en ik huur wel een fiets. Ik creëer mijn eigen rust.
Sinds de Kalmukkiër Iljoemzjinov president is geworden van de wereldschaakbond FIDE (1995) zijn er problemen met de WK-cyclus. De formule van de piramidale driejarige cyclus, waaraan sowieso de besten van alle landen konden deelnemen, is verlaten. Er komen nu kandidaten uit andere petities, zoals Gata Kamsky uit de grandprixtoernooienserie. En alles is versneld: zowel de bedenktijden als de duur van de gehele cyclus. Viswanathan Anand werd wereldkampioen 2008 en zal zijn titel eind 2009 weer moeten verdedigen tegen Veselin Topalov. Timman: "Topalov heeft geen kans tegen Anand. Hij maakt te veel fouten. Uit eigen ervaring weet ik dat Anand een complexe tegenstander is, als je denkt dat je hem op de knieën hebt, glipt hij toch weer weg. Ik heb vaak van Topalov gewonnen, je moet bij hem zorgen dat je door de opening komt, hij leunt erg op zijn voorbereiding. Anand wisselt makkelijk van strategie.
Jan Timman is bezig met een boek over vijf portretten van schakers en vijf portretten van schrijvers die Jan Timman hebben geïnspireerd. Het project hoopt hij eind 2010 klaar te hebben. Van tijd tot tijd wordt hij gepolst voor een functie binnen de FIDE, zelfs die van president is aan de orde geweest, maar die carrieremove is niet meer aan de orde. Toch zou voor grote organisaties zinvol zijn om coryfeeën als Jan Timman in te zetten voor goodwill van de schaaksport. Zeker in deze crisistijd, maar ook in andere periodes. Ex-topsporters kunnen van grote betekenis blijven, maar daar moet wel een individueel handvat voor gevonden worden.
maandag 2 maart 2009
Recensie schaakboek Matten deel 5
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiky83KQCAvu5ueEUBi85jb9lF43QzObLCg5T7Ez_DFC4KVc5fmEpHF4aqtYLrkT8zGr32hkpVb-muH5LSrkGUFomeYDoXxUgu879oRgNRhCTJJDmB5KDRoYNIUGx8QLUnofq0F2JQ7_2lC/s400/matten05.jpg)
donderdag 26 februari 2009
Naamgeving Herdersmat
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOyKx5sXN4CRJyBCn16qxqB71APpdJZs1DV9pZ8nCpyF_J8uHhIUVA1OqWRu-tI8qhKt4uU0Niw_y1g6D6HGug02CxlvXH-3HUIaqDIj-VNv1rSWB9zrq3N0CbZaMm1uuwSzKJPG-S94AW/s400/Herdersmat.jpg)
Slappe remise in halve finale
Met de oerdegelijke Caro-Kann verdediging, het geliefde systeem van ex-wereldkampioen Karpov, hield Veselin Topalov de gelederen gesloten. Al snel was de spanning uit de stelling en vanaf de twintigste zet bleef Kamsky het wel proberen maar dat was tegen beter weten in.
In het eindspel moest wit zelfs nog even oppassen, maar via een eeuwig schaakmechanisme werd de puntendeling een feit.
Kamsky zal nu al zijn kaarten op de slotpartij moeten zetten, want de kans dat hij in de zevende partij, met zwart, een winstkans toegeworpen krijgt is te verwaarlozen.
zondag 22 februari 2009
Kamsky brengt spanning terug
"Topalov doet het in de opening minder dan Karpov tegen mij in Bugojno 1980", sprak Jan Timman al tijdens de partij. Het ging om de dertiende zet waar Topalov zijn paard terugtrok naar b8 in plaats van actief naar a5. Inderdaad kwam zwart in het middenspel onder alsmaar grotere druk. Natuurlijk spon Topalov diverse verdedingswebben maar het mocht niet baten. Kamsky won terecht en alles is weer mogelijk.
Tijdens de persconferentie direct na afloop zaten Topalov en Kamsky er overbodig bij. Er werden wat obligate vragen gesteld die vanuit het Bulgaars werden vertaald in een soort Engels. De vertoning is van een gezapigheid die je niet meer voor mogelijk houdt. De merendeel Bulgaarse pers ziet Kamsky als aangename sparringspartner voor het grotere werk later tegen wereldkampioen Anand.
donderdag 19 februari 2009
Topalov overtuigt in tweekamp tegen Kamsky
Gata Kamsky opende furieus met wit, maar verraste zijn tegenstander allerminst. Topalov hield de touwtjes strak in handen gedurende het gehele ingewikkelde en aantrekkelijke duel. In zijn geboorteland ligt er een zware druk op Topalov, hij is papier de sterkste en wil graag het recht verkrijgen wereldkampioen Anand uit te dagen. Met een verlies houden zijn sponsors en fans in Sofia feitelijk geen rekening. Onlangs zei hij nog: "Ik heb maar één rivaal en dat is wereldkampioen Anand." Het leek niet verstandig de tegenstander zomaar extra motivatie te geven, maar deze partij liet zien dat Topalov niet aan grootspraak deed.
woensdag 18 februari 2009
Openingsval in Scandinavisch Gambiet
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFbXrmIlyaBzJrYibcZCjm4hKWckdxEv4FQmFt_sbLdhfTPkXUlXjCKCW2dAJ_Q76YJ3SoXaaVPtfnIbse4GztG75AoA_HpxnbtMs4riBeNtfKrEffGvUg3NYAtd5pu8hOMKNcdoWk9tzL/s400/Lang+leve+de+Koningin.jpg)
- e4 d5
- xd5 Pf6
- c4 c6
- Da4 Ld7
- xc6 Pxc6
- Db3 Pd4
- Dc3 e5
- f4 Lb4
- Dd3 Lf5
- Dg3 Pe4
- Dxg7 Pc2+
- Kd2 Dd3+
- Kxd3 Pc3++ en wit staat mat.
Deze openingsval in het Scandinavisch Gambiet komt voor in de schaakfilm "Lang leve de Koningin".
Wie zowel van films als van schaken houdt, moet zeker naar "Lang leve de Koningin" kijken. Daarin krijgt het meisje Sara schaakles van een vriendje, waarbij de schaakstukken in haar geest op sprookjesachtige wijze tot leven komen. Sara wordt gespeeld door Tiba Tossijn en er is ook een glansrol weggelegd voor Monique van der Ven als Witte Koningin. Deze fantasievolle jeugdfilm werd gemaakt door Esmé Lammers, de kleindochter van Nederlands enige wereldkampioen schaken Max Euwe.
"Lang leve de Koningin" is opgedragen aan Max Euwe. De schaakpartijen in de film zijn ontleend aan het schaakboek "Oom Jan leert zijn neefje schaken".
dinsdag 17 februari 2009
Drie prijswinnaars bij de Kerstschaakpuzzel Parool
- W. van den Beldt
- Karel Odink
- Pieten Peelen
Zij ontvangen van Max Pam het boek over het leven van Tal.
maandag 16 februari 2009
CD ROM Schaak? Mat!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7xLQAq7l1V2pvoPdUyFVfutcvl69uqQy4GtcvZDNA5h5RET-Lv17O6ZgTq1XZyF9TzV-6k-9eTcnoGtFtL_9-RRgYxj7MEjn3xW7KkUc2-pYxDMelTRnePsAGCA7IIEZACGHLUYm2WxJ1/s400/Hoe+word+ik+schaakkampioen.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaZQYRkkH7s3eG_Tnj4AwHHjQpN8L0QzbHjSwBvQQ966U6ZEwsr-uh7s-RtRoyB4iAv54f5zIWCC2E8_Fezcmn7KSWvcdAkSCViHXPl1Mg063a0jjbhHa_9hdwjgq1nUJxf-JmHgdOQAld/s400/schaak.jpg)
- Nog beter schaken met de opvolger van Schaak?Mat!
- 20 spelletjes en 3 moeilijkheidsgraden bij de schaakduels
- met de schaakregels van de Wereld Schaak Federatie (FIDE)
- Met de stem van Hans Böhm als Sjaak Schaak
Alweer een gemene streek van koning Zwart! Deze keer heeft hij grootmeester Sjaak Schaak ontvoerd. Natuurlijk laten prins Fritz en zijn nichtje Bianca hun vriend niet in de steek. Ze reizen meteen naar het slot van koning Zwart om Sjaak Schaak te bevrijden uit de kelders van het kasteel. Om te ontsnappen, moet het drietal de moeilijke opdrachten bij de vele schaakautomaten oplossen. Zo komen ze op de bovenste verdieping. Maar hoe geraken ze buiten?
Uitgeverij Lannoo, ISBN 90 209 6091 1
In het buitenland heten ze Fritz and Chesster. De CD-ROM's is een leuke manier om de kinderen te leren schaken.
woensdag 11 februari 2009
Schaken in een filmverhaal: the other man
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2kLRrVUvRLgkxembycJaW23b_3-NW_aOM9C9UPx3Pa66cNQ_b91g73yYrtf_GtJa274Blm0P7GsGykSqemsTNVSoFaUTdlVifZ1waLC4lH3WbX0kQmaTZfVOeBdhUc0T28d9zQ7YW4q3Q/s400/the+other+man.jpg)
dinsdag 3 februari 2009
Judo is heel snel schaken
Top judoka Ruben Houkes voelt zich op Corus Chess als een kind in een snoepwinkel. In Sporthal De Moriaan baant hij zich een weg tussen de tientallen toeschouwers om zijn neus tegen de 'vitrine' vol met grootmeesters te kunnen drukken.
Nauwgezet volgt Houkes met een brede glimlach elke beweging van de topschakers in Wijk aan Zee. Eenmaal buiten de speelzaal, waar hij de stilte weer mag verbreken roept hij enthousiast: "Prachtig. Geweldig. Wat een wereld."
Wereldkampioen en winnaar van het olympisch brons Ruben Houkes heeft in zijn sportieve leven heel wat grote evenementen meegemaakt. Toch laat hij zich moeiteloos verrassen door een zaal met honderden schakers die bij het luiden van de gong het geroezemoes als een vanzelfsprekendheid over laten gaan in een opvallende stilte.
Het geschuif van de eerste stukken kan de rust niet doorbreken. Aandachtig neemt Houkes de gedragingen van de 'grootmeesters' in zich op. "Ze zien er somber uit, maken op mij een introverte indruk. Levon Aronlan liep triest rond, ging weg, kwam terug met een kop thee: ging zitten, weer staan, rondlopen, zitten, staan. Vervolgens deed bij in een razend tempo vijf zetten, en stil was het weer!'
Houkes vermoedt dat Aronian met zijn onrustige gedrag tegenstanders van hun stuk probeert te krijgen. Een staaltje psychologische oorlogsvoering waar de judoka ook niet vies van is. Zo ging hij in 2007 vlak voor de gewonnen finale van de WK in Rio de Janeiro de confrontatie met zijn Georgische Nestro Khergiani niet uit de weg.
"Ik had al zestien keer van hem verloren. Pas tijdens het EK van 2006 versloeg ik hem. Voor de eerste keer. Ook hij was nog nooit wereldkampioen geworden en was zenuwachtig voor de finale. In de trainingszaal keek ik hem aan en gaf hem een zodanige foute Van Breukelen knipoog, pakte daarna de Quest en ging rustig zitten lezen!' ,
Hij doceert: "Judo is eigenlijk heel snel schaken. In beide sporten kun je niet zonder strijdplan. Ik weet van een tegenstander of hij rustig begint of juist fel, of hij links of rechts pakt. Op basis daarvan bepaal je de tactiek. Ik heb een coach die mij, als een secondant in het schaken, daarop wijst. Ik ga nooit naar andere partijen kijken. Dat kost veel te veel energie. Ik verbaas me dan ook over de schakers. ze lopen van het bord weg om bij de andere partijen te kijken. Hoe kun je je dan nog op je eigen partij concentreren?"
Dat schakers onder hun schedel een enorme harde schijf hebben, wordt Houkes duidelijk als hij in een nabijgelegen tent luistert naar de analyses van Hans Böhm. Met verbijsterende blik ziet hij hoe de analyticus in razend tempo een stelling beoordeelt en verschillende opties voor zetten bespreekt.
Houkes wil het schaken om die reden niet afdoen als een lichamelijk onderontwikkelde sport. "Zes uur achter een bord zitten is een uitputtingsslag. Je moet constant geconcentreerd zijn en je hoofd kan je lichaam echt slopen. Een judowedstrijd valt in een training heel moeilijk na te bootsen. Je kunt de wedstrijdspanning niet benaderen. Ik kan me voorstellen dat het bij schaken ook zo is. Als een tegenstander opeens een zet doet die je niet verwacht, schrik je. Fysieke kracht valt in het judo niet te onderschatten. Heb je dat niet dan ben je snel klaar, maar op grote toernooien zijn ze allemaal getraind en kunnen ze allemaal goed judoën. Dan blijven de gasten over die het sterkst in hun kop zijn. Kijk naar de Olympische Spelen. Daar sneuvelen grote namen door de mentale druk. In schaken zal het niet anders zijn!'
Houkes kijkt ook nog met een ander oog naar Corus Chess. Hij is in Haarlem mede‑eigenaar van het sport‑ en marketingbureau 2Basics. Het bedrijf geeft uitvoering aan het topsportplan in de regio Kennemerland en kwam met het initiatief om judo op scholen te introduceren.
Judo is niet alleen fysiek, de sport heeft ook een opvoedkundige meerwaarde. Schaken zou ook heel goed op scholen kunnen worden geïntroduceerd. Het heeft genoeg opvoedkundige aspecten: fair play, concentratie, vooruitdenken, reageren op een ander. En schaken is heel laagdrempelig. Het enige wat je nodig hebt is een bord en twee spelers."
donderdag 29 januari 2009
De schaakwonderen komen uit India
Al meer dan twintig jaar behoort India tot de wereldtop in het schaken. De successenreeks tekende zich midden jaren tachtig af, toen de huidige wereldkampioen, Viswanathan Anand, aan zijn opmars begon met opzienbarende resultaten.
Ook de huidige jeugdwereldkampioenen komen uit het Aziatische land. Bij de meisjes junioren (onder 20) is Dronavalli Harika de beste van de wereld en bij de jongens haar landgenoot Abhijeet Gupta. Beiden komen in Wijk aan Zee in actie tijdens het Corus-toernooi, in de C-groep. Maar er blijft altijd baas boven baas: het land heeft sinds kort een nieuw schaakwonder. Hij luistert naar de naam Hetul Shah en is 9 jaar oud. In de eerste ronde van het Parsvnath-toernooi in New Delhi versloeg het jongetje de 31-jarige grootmeester Nurlan Ibrajev uit Kazachstan in 44 zetten. Ibrajev heeft een ELO-rating van 2407, Shah zit daar zo'n 600 punten onder. Opmerkelijker nog is dat de scholier nu de jongste schaker ooit is die een grootmeester heeft verslagen.
Hij pakte het 'record' af van zijn landgenoot Parimarjan Negi, die in 2004 in het Zwitserse Biel won van Ivan Nemet. Negi was op dat moment 11 jaar oud. Negi heeft wel meer records achter zijn naam staan, want hij werd drie jaar geleden lndia’s jongste grootmeester. Zijn derde en beslissende resultaat behaalde hij in Rusland, toen hij 13 jaar en 142 dagen oud was. Anand heeft dat record ook in handen gehad (hij was toen 18), maar werd voorbij gestreefd door Pentala Harikrishna, in 2001 15 jaar (plus 3 maanden en 5 dagen) oud.
Het nieuwste talent, Shah, heeft het in zich om al die records naar de prullenbak te verwijzen Hij kan in de jongste grootmeester in de hele wereld worden. Dat is nu nog de Oekraïner Sergey Karjakin, die zich met 12 jaar en 7 maanden (in 2002). En de opvolgers staan alweer te dringen in India, waar volgens de nationale schaakbond R. Harikrishnan de jongste speler ter wereld is met een internationale score (ELO-rating van 1519 volgens de Tamil Nadu schaakbond). 'Hari' is welgeteld 7 jaar en 3 maanden oud. Vorig jaar werd in India melding gemaakt van het feit dat Tanishka Kotia met zijn vier jaar de jongste competitiespeler ooit was geworden. Hij debuteerde in een districtstoernooi in Gurgaon.
Op de site van de Indiase krant Ahmedabad-News zegt Shah na zijn winst: Ik had nog nooit van een grootmeester gewonnen, dus dit is een groot moment voor mij. Het enige dat ik deed was geloven in mijn eigen spel. In de opening kreeg ik een pion voordeel en in het middenspel nog een. Het enige wat ik daarna nog hoefde te doen, was op veilig spelen. Zo heb ik gewonnen!'
dinsdag 27 januari 2009
In memoriam Piet Zwart (84)
In memoriam Berry Withuis (88)
maandag 26 januari 2009
Ali Bitalzadeh is schaakkoning Ali
http://www.hollanddoc.nl/dossiers/34437007/
En Terecht! - Schaakkoning Ali Meral Uslu, VPRO, 2003 (25 min.) REALPLAYER Twee jaar geleden is de 12-jarige Ali met zijn ouders en zusje naar Nederland gekomen. Ze zijn gevlucht uit Iran en wachten nu nog steeds op een verblijfsvergunning. Ali is een schaaktalent en wint veel schaaktoernooien.
Ali Bitalzadeh
Het shirt is sportief, het modieuze baardje secuur getrimd. Bitalzadeh heeft werk gemaakt van zijn uiterlijk, zo kort voor het toernooi in Wijk aan Zee. Het 19-jarige schaaktalent zit dan ook goed in zijn vel. Hij heeft zich ten doel gesteld dit jaar de grootmeestertitel te behalen en is, mede om dat te behalen, sinds vorig jaar professioneel schaker. De sport domineert zijn leven meer dan ooit. Maar eigenlijk was Bitalzadeh al jaren voorbestemd om de top te halen. Het talent had hij, de wil ook. Het ontbrak alleen aan de juiste omstandigheden en de financiële mogelijkheden.
Ontvluchten
De Iraniër is nog jong, maar heeft al een - op z'n zachtst gezegd - wonderlijk levensverhaal. Hij werd in Joegoslavië geboren, waar zijn ouders studeerden. Tien jaar later, het artsengezin was inmiddels teruggekeerd naar zijn vaderland, moest hij met een deel van zijn familie Iran ontvluchten. Het relaas van het schaakwonder kreeg landelijke bekendheid door de documentaire 'Schaakkoning Ali' ' die door de VPRO werd uitgezonden en over de rechten van het kind ging. Dat verhaal had later, onbedoeld, ook wel een beetje betrekking op de lange strijd die Bitalzadeh voerde om een Nederlands paspoort te krijgen, een strijd die hij pas enkele jaren geleden kon afsluiten.
"Zonder paspoort ben je niets in Nederland" ' vertelt hij. je hebt geen sofinummer - kunt dus niet werken - en het is niet mogelijk je vrij te bewegen. Het is alsof je even stopt met leven. Voor mij als schaker was dat ook heel vervelend. Ik kreeg wel een laissez-passer - een tijdelijk uitreisdocument - om het land uit te kunnen, maar dat heeft zijn beperkingen. Ik zou jaren geleden aan een belangrijk schaaktoernooi in Polen meedoen, maar werd aan de grens tegengehouden. Polen is geen Schengenland.
Het gezin moest rondkomen bood maar weinig kansen zich verder te ontwikkelen. "Als je geld hebt, kun je goede schaakboeken kopen, een sterke trainer inschakelen, een beetje knap materiaal aanschaffen én aan de belangrijke toernooien meedoen. Zat er voor mij niet in.
We konden maar net leven van ons geld. ja, dan denk je niet aan schaakspullen."
Toch was de, sport een uitlaatklep voor Bitalzadeh. Of beter gezegd, een kans om even het moeilijke leven te vergeten. Aan zijn resultaten was de malheur ook niet af te lezen. Zijn prestaties werden steeds beter en zijn rating schoot omhoog. Net als die van zijn jongere zus Mahsa, trouwens - zij is Nederlands kampioen bij de zogeheten 'Fjes', zowel bij de jongens als meisjes. Ali Bitalzadeh werd in 2006 vijfde op het EK voor spelers tot 18 jaar, en was sowieso de beste Nederlander.
Internet
In Iran is zijn roem inmiddels ook bekend. Zijn partijen worden door veel mensen via internet gevolgd en de jonge schaker ziet dat de sport in zijn vaderland sterk in ontwikkeling is. In de tophonderd van de schaakbond FIDE komt nog geen Iraniër voor, maar dat is volgens de inwoner van Kesteren - die nog in de Iraanse schaakselectie tot tien jaar zat een kwestie van tijd. In de tijd dat ik er speelde, was Ehsan Ghaern Maghami de enige grootmeester. Hij was mijn grote voorbeeld. Nu zijn er vier of vijf. Goed voor de sport in het land.In Nederland ben ik pas echt serieus gaan schaken. Alleen, het maakt me best trots als ik hoor dat de sport iremijn vaderland zich ontwikkelt!'
Maar toch. Hij vraagt zich weleens af hoe het zou zijn gegaan-als hij wel alle mogelijkheden had gehad om zich optimaal te ontwikkelen. Heeft weinig zin, maar ik weet zeker dat ik nu dan een nog betere schaker was geweest. Misschien wel grootmeester inmiddels." Die kans probeert hij dit jaar in Wijk aan Zee te grijpen. De geboren Iraniër heeft het lijstje paraat. Vijfenhalf uit negen, zesenhalf uit tien, zeven uit elf, zevenenhalf uit twaalf en acht uit dertien; Bitalzadeh wéét wat er nodig is om een nieuwe stap in zijn ontwikkeling als schaker te zetten. De koning ïs klaar om grootmeester te worden.