maandag 3 december 2012

Napoleon als schaker


Napoleon Bonaparte was een zwak amateur, had natuurlijk wel wat anders aan zijn hoofd. Er is een schilderij waarbij Madame Du Remusat naakt is, op de rug gezien, een beetje rechterborst zichtbaar, en Napoleon Bonaparte in vol ornaat achter de witte stukken met natuurlijk zijn rechterhand in zijn jas. En nog een onbeduidende partij tegen generaal Bertrand. Ook speelde hij tegen DE TURK, de “voorloper” van de computer. Napoleon Bonaparte was echt van waarde voor de schaaksport bij de volgende stelling:



Oplossing:

1. Pd2+ Ka2 2 Pc3+ Ka3 3. Pdb1+ Kb4 4 Pa2+ Kb5 5. Pa3+ Ka6

Hier kan het witte leger, generaal Koetoesov, de genadeklap al uitdelen met 6. Da8 mat, maar net zoals op het slagveld zelf, laat wit die mogelijkheid bewust lopen. Napoleon Bonaparte mag de Berezina oversteken.

6. Pb4+ Ka7 7. Pb5+ Kb8 8. Pa6+ Kc8 9. Pa7+ Kd7 10. Pb8+ Ke7 11. Pc8+ Kf8 12. Pd7+ Kg8 13. Pe7+ Kh8 en Napoleon Bonaparte, terug in Parijs, is een verloren man en moet het hoofd buigen voor tsaar Alexander. 14. Kg2 mat. 

De privĂ©secretaris van Napoleon, Louis Antoine Fauvelet de Bourrienne, schreef in zijn memoires: “Op de reis naar Sint Helena werd een schaaktafel meegenomen waarop Napoleon speelde. Hij las veel, kleedde zich voor vier ’s middags en kwam dan naar de salon waar hij met iemand uit het gezelschap schaakte”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten