dinsdag 9 november 2010

Magnus Carlsen doet niet mee met het WK 2012

Schaakgrootmeester Magnus Carlsen dingt niet mee naar de wereldtitel in 2012. De Noor heeft zich afgemeld bij de internationale federatie FIDE voor het kandidatentoernooi in het voorjaar van 2011. Carlsen vindt de opzet van het WK “niet eerlijk en ouderwets”.

maandag 8 november 2010

Eerste editie denksportdag in Purmerend

Eerste editie denksportdag in Purmerend

Stichting denksportcentrum Purmerend houdt komende zaterdag 6 november 2010 voor het eerst een denksportdag. Plaats van handeling is Concordia op de Koemarkt. De stichting, die als doel heeft een denksportcentrum in de stad te realiseren, wil door middel van de denksportdag de animo voor het schaken en bridgen vergroten. Ook de damclub ontving een uitnodiging, maar die is zaterdag niet van de partij. Daarentegen wordt het spel Magic, The Gathering gespeeld. Er wordt vanaf 11 uur in toernooivorm gespeeld. Inschrijven kan vanaf 10 uur. Voorinschrijven kan ook: n.vandermoolen@tiscali.nl of h.noortman1@kpnplanet.nl.

Noord-Hollands kampioenschap Rapid-schaken 2010

NHK-snelschaken in café De Groene.

Schaakclub Volendam houdt komende zaterdag 6 november 2010 het Noord-Hollands kampioenschap rapid-schaken. Het toernooi wordt gehouden in café De Groene en begint om 10.00 uur.

Er is ruimte voor circa honderd deelnemers. Op basis van hun rating zullen de spelers worden ingedeeld in groepen van acht. De zestien sterkste schakers worden ingedeeld in een hoofdgroep. Alle schakers spelen zeven ronden rapid-schaken met twintig minuten bedenktijd per persoon. Het toernooi is om circa 17 uur afgelopen.

De prijzen in de hoofdgroep bedragen 200, 150, 100, 50, 25, 20 en 15 euro. De prijzen in de achtkampen bedragen 25, 20 en 15 euro.

Aanmelding gebeurt bij voorkeur door overmaking van 8 euro op girorekening 69.24.997 ten name van R.B. Bodemeijer te Volendam, onder vermelding van “Rapid NHSB 2010” met club en rating. Of rechtstreeks aanmelden bij Reinier Bodemeijder (tel. 06-45312183 of email Reinier@Bodemeijer.nl).
Iedere deelnemer ontvangt een gratis gerookte makreel.
Winnaar is geworden Dimitri Reindermand

woensdag 3 november 2010

Deelnemers Tata Steel Chess Tournament 2011

Deelnemers 73ste Tata Steel Chess Tournament, groep A

Magnus Carlsen, Noorwegen;
Viswanathan Anand, India;
Levon Aronian, Armenië;
Vladimir Kramnik, Rusland;
Alexander Grischuk, Rusland (e4) (zwart: Najdorf-variant van het Siliciaans);
Ruslan Ponomariov, Oekraïne;
Alexey Shirov, Spanje (d4) (zwart: Siliciaans);
Hikaru Nakamura, Verenigde Staten (e4);
Wang Hao, China (e4);
Maxime Vachier-Lagrave, Frankrijk;
Ian Nepomniachtchi, Europees kampioen, Rusland;
Anish Giri, Nederland;
Jan Smeets, Nederland;
Erwin L’Ami, Nederland

Deelnemers 73ste Tata Steel Chess Tournament, groep B

David Navara, Tsjechië;
Laurent Fressinet, Frankrijk;
Radek Wojtaszek, Polen;
Le Quang Liem, Vietnam ;
Zahar Efimenko, Oekraïne ;
Gabriel Sargissian, Armenië;
Wesley So, Filippijnen;
Luke McShane, Engeland;
Surya Ganguly, India;
Li Chao, China;
Jon Ludvig Hammer, Noorwegen;
Vlad Tkachiev, Frans kampioen, Frankrijk;
Friso Nijboer, Nederland;
Wouter Spoelman, Nederland.

Deelnemers 73ste Tata Steel Chess Tournament, groep C

Murtas Kazhgaleyev, Kazachstan;
Ivan Ivanisevic, Servië;
Mark Bluvshtein, Canada ;
Daniele Vocaturo, Italië ;
Katherina Lahno, Oekraïne
Ilya Nyzhnyk, Oekraïne ;
Benjamin Bok, Nederland ;
Jan Willem de Jong, Nederland;
Mark van der Werf, Nederland;
Robin van Kampen, Nederland;
Sebastian Siebrecht, Duitsland;
Tania Sachdev, India.
De laatste twee plaatsen gaan naar de winnaar van het Cultural Village Toernooi (15-24 november 2010) en de beste Nederlander in hetzelfde toernooi.

De geschiedenis van de loper

Hans Böhm over de geschiedenis van de loper

Waarom gaat de loper schuin? Als je de geschiedenis van de loper weet, dan begrijp je dat. Hans Böhm gaat in het kader van zijn ambassadeurschap voor het Amsterdamse schoolschaakproject "De Schaakkaravaan" terug in de tijd met een column over de loper.

De loper was bij het ontstaan van het schaakspel, bij de voorlopers, een olifant. Nou werden olifanten, naast paarden, ook gebruikt in het Indiase leger, ten tijde van de chaturanga-variant, toen ze een partij nog met vier spelers speelden. Tot ongeveer 1500 was de loper ook een realistische olifant op het schaakbord, soms gesneden van ivoor.
Door de invloed van de Arabieren ontstonden abstracte stukken voor de loper, soms met twee uitsteeksels, die stonden voor de slagtanden, soms alleen een rechtopstaande slurf. In het Russisch heet de loper 'Slon' en dat is hun woord voor olifant.

De loper was eerst een zwak stuk, het ging weliswaar over de diagonaal maar maakte slechts een sprongetje waarbij één veld werd overgeslagen, dus van b1 naar d3 en vanuit d3 de keuze naar b1, b5, f5 en f1.

Toen de olifant loper werd mocht hij naar alle velden op de diagonaal, dat was een enorme uitbreiding van de mogelijkheden. Met de verandering van een springende naar een lopende, rennende figuur werd tevens de naam veranderd in 'raadsheer' en/of 'loper'. In de Germaans verwante talen kun je dat ook nog terugvinden in 'Läufer' en 'Löpare'. De loper is als je er over nadenkt het stuk dat de grootste metamorfose heeft ondergaan, zowel in benaming als vormgeving.