![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOyKx5sXN4CRJyBCn16qxqB71APpdJZs1DV9pZ8nCpyF_J8uHhIUVA1OqWRu-tI8qhKt4uU0Niw_y1g6D6HGug02CxlvXH-3HUIaqDIj-VNv1rSWB9zrq3N0CbZaMm1uuwSzKJPG-S94AW/s400/Herdersmat.jpg)
donderdag 26 februari 2009
Naamgeving Herdersmat
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOyKx5sXN4CRJyBCn16qxqB71APpdJZs1DV9pZ8nCpyF_J8uHhIUVA1OqWRu-tI8qhKt4uU0Niw_y1g6D6HGug02CxlvXH-3HUIaqDIj-VNv1rSWB9zrq3N0CbZaMm1uuwSzKJPG-S94AW/s400/Herdersmat.jpg)
Slappe remise in halve finale
Met de oerdegelijke Caro-Kann verdediging, het geliefde systeem van ex-wereldkampioen Karpov, hield Veselin Topalov de gelederen gesloten. Al snel was de spanning uit de stelling en vanaf de twintigste zet bleef Kamsky het wel proberen maar dat was tegen beter weten in.
In het eindspel moest wit zelfs nog even oppassen, maar via een eeuwig schaakmechanisme werd de puntendeling een feit.
Kamsky zal nu al zijn kaarten op de slotpartij moeten zetten, want de kans dat hij in de zevende partij, met zwart, een winstkans toegeworpen krijgt is te verwaarlozen.
zondag 22 februari 2009
Kamsky brengt spanning terug
"Topalov doet het in de opening minder dan Karpov tegen mij in Bugojno 1980", sprak Jan Timman al tijdens de partij. Het ging om de dertiende zet waar Topalov zijn paard terugtrok naar b8 in plaats van actief naar a5. Inderdaad kwam zwart in het middenspel onder alsmaar grotere druk. Natuurlijk spon Topalov diverse verdedingswebben maar het mocht niet baten. Kamsky won terecht en alles is weer mogelijk.
Tijdens de persconferentie direct na afloop zaten Topalov en Kamsky er overbodig bij. Er werden wat obligate vragen gesteld die vanuit het Bulgaars werden vertaald in een soort Engels. De vertoning is van een gezapigheid die je niet meer voor mogelijk houdt. De merendeel Bulgaarse pers ziet Kamsky als aangename sparringspartner voor het grotere werk later tegen wereldkampioen Anand.
donderdag 19 februari 2009
Topalov overtuigt in tweekamp tegen Kamsky
Gata Kamsky opende furieus met wit, maar verraste zijn tegenstander allerminst. Topalov hield de touwtjes strak in handen gedurende het gehele ingewikkelde en aantrekkelijke duel. In zijn geboorteland ligt er een zware druk op Topalov, hij is papier de sterkste en wil graag het recht verkrijgen wereldkampioen Anand uit te dagen. Met een verlies houden zijn sponsors en fans in Sofia feitelijk geen rekening. Onlangs zei hij nog: "Ik heb maar één rivaal en dat is wereldkampioen Anand." Het leek niet verstandig de tegenstander zomaar extra motivatie te geven, maar deze partij liet zien dat Topalov niet aan grootspraak deed.
woensdag 18 februari 2009
Openingsval in Scandinavisch Gambiet
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFbXrmIlyaBzJrYibcZCjm4hKWckdxEv4FQmFt_sbLdhfTPkXUlXjCKCW2dAJ_Q76YJ3SoXaaVPtfnIbse4GztG75AoA_HpxnbtMs4riBeNtfKrEffGvUg3NYAtd5pu8hOMKNcdoWk9tzL/s400/Lang+leve+de+Koningin.jpg)
- e4 d5
- xd5 Pf6
- c4 c6
- Da4 Ld7
- xc6 Pxc6
- Db3 Pd4
- Dc3 e5
- f4 Lb4
- Dd3 Lf5
- Dg3 Pe4
- Dxg7 Pc2+
- Kd2 Dd3+
- Kxd3 Pc3++ en wit staat mat.
Deze openingsval in het Scandinavisch Gambiet komt voor in de schaakfilm "Lang leve de Koningin".
Wie zowel van films als van schaken houdt, moet zeker naar "Lang leve de Koningin" kijken. Daarin krijgt het meisje Sara schaakles van een vriendje, waarbij de schaakstukken in haar geest op sprookjesachtige wijze tot leven komen. Sara wordt gespeeld door Tiba Tossijn en er is ook een glansrol weggelegd voor Monique van der Ven als Witte Koningin. Deze fantasievolle jeugdfilm werd gemaakt door Esmé Lammers, de kleindochter van Nederlands enige wereldkampioen schaken Max Euwe.
"Lang leve de Koningin" is opgedragen aan Max Euwe. De schaakpartijen in de film zijn ontleend aan het schaakboek "Oom Jan leert zijn neefje schaken".
dinsdag 17 februari 2009
Drie prijswinnaars bij de Kerstschaakpuzzel Parool
- W. van den Beldt
- Karel Odink
- Pieten Peelen
Zij ontvangen van Max Pam het boek over het leven van Tal.
maandag 16 februari 2009
CD ROM Schaak? Mat!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7xLQAq7l1V2pvoPdUyFVfutcvl69uqQy4GtcvZDNA5h5RET-Lv17O6ZgTq1XZyF9TzV-6k-9eTcnoGtFtL_9-RRgYxj7MEjn3xW7KkUc2-pYxDMelTRnePsAGCA7IIEZACGHLUYm2WxJ1/s400/Hoe+word+ik+schaakkampioen.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaZQYRkkH7s3eG_Tnj4AwHHjQpN8L0QzbHjSwBvQQ966U6ZEwsr-uh7s-RtRoyB4iAv54f5zIWCC2E8_Fezcmn7KSWvcdAkSCViHXPl1Mg063a0jjbhHa_9hdwjgq1nUJxf-JmHgdOQAld/s400/schaak.jpg)
- Nog beter schaken met de opvolger van Schaak?Mat!
- 20 spelletjes en 3 moeilijkheidsgraden bij de schaakduels
- met de schaakregels van de Wereld Schaak Federatie (FIDE)
- Met de stem van Hans Böhm als Sjaak Schaak
Alweer een gemene streek van koning Zwart! Deze keer heeft hij grootmeester Sjaak Schaak ontvoerd. Natuurlijk laten prins Fritz en zijn nichtje Bianca hun vriend niet in de steek. Ze reizen meteen naar het slot van koning Zwart om Sjaak Schaak te bevrijden uit de kelders van het kasteel. Om te ontsnappen, moet het drietal de moeilijke opdrachten bij de vele schaakautomaten oplossen. Zo komen ze op de bovenste verdieping. Maar hoe geraken ze buiten?
Uitgeverij Lannoo, ISBN 90 209 6091 1
In het buitenland heten ze Fritz and Chesster. De CD-ROM's is een leuke manier om de kinderen te leren schaken.
woensdag 11 februari 2009
Schaken in een filmverhaal: the other man
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2kLRrVUvRLgkxembycJaW23b_3-NW_aOM9C9UPx3Pa66cNQ_b91g73yYrtf_GtJa274Blm0P7GsGykSqemsTNVSoFaUTdlVifZ1waLC4lH3WbX0kQmaTZfVOeBdhUc0T28d9zQ7YW4q3Q/s400/the+other+man.jpg)
dinsdag 3 februari 2009
Judo is heel snel schaken
Top judoka Ruben Houkes voelt zich op Corus Chess als een kind in een snoepwinkel. In Sporthal De Moriaan baant hij zich een weg tussen de tientallen toeschouwers om zijn neus tegen de 'vitrine' vol met grootmeesters te kunnen drukken.
Nauwgezet volgt Houkes met een brede glimlach elke beweging van de topschakers in Wijk aan Zee. Eenmaal buiten de speelzaal, waar hij de stilte weer mag verbreken roept hij enthousiast: "Prachtig. Geweldig. Wat een wereld."
Wereldkampioen en winnaar van het olympisch brons Ruben Houkes heeft in zijn sportieve leven heel wat grote evenementen meegemaakt. Toch laat hij zich moeiteloos verrassen door een zaal met honderden schakers die bij het luiden van de gong het geroezemoes als een vanzelfsprekendheid over laten gaan in een opvallende stilte.
Het geschuif van de eerste stukken kan de rust niet doorbreken. Aandachtig neemt Houkes de gedragingen van de 'grootmeesters' in zich op. "Ze zien er somber uit, maken op mij een introverte indruk. Levon Aronlan liep triest rond, ging weg, kwam terug met een kop thee: ging zitten, weer staan, rondlopen, zitten, staan. Vervolgens deed bij in een razend tempo vijf zetten, en stil was het weer!'
Houkes vermoedt dat Aronian met zijn onrustige gedrag tegenstanders van hun stuk probeert te krijgen. Een staaltje psychologische oorlogsvoering waar de judoka ook niet vies van is. Zo ging hij in 2007 vlak voor de gewonnen finale van de WK in Rio de Janeiro de confrontatie met zijn Georgische Nestro Khergiani niet uit de weg.
"Ik had al zestien keer van hem verloren. Pas tijdens het EK van 2006 versloeg ik hem. Voor de eerste keer. Ook hij was nog nooit wereldkampioen geworden en was zenuwachtig voor de finale. In de trainingszaal keek ik hem aan en gaf hem een zodanige foute Van Breukelen knipoog, pakte daarna de Quest en ging rustig zitten lezen!' ,
Hij doceert: "Judo is eigenlijk heel snel schaken. In beide sporten kun je niet zonder strijdplan. Ik weet van een tegenstander of hij rustig begint of juist fel, of hij links of rechts pakt. Op basis daarvan bepaal je de tactiek. Ik heb een coach die mij, als een secondant in het schaken, daarop wijst. Ik ga nooit naar andere partijen kijken. Dat kost veel te veel energie. Ik verbaas me dan ook over de schakers. ze lopen van het bord weg om bij de andere partijen te kijken. Hoe kun je je dan nog op je eigen partij concentreren?"
Dat schakers onder hun schedel een enorme harde schijf hebben, wordt Houkes duidelijk als hij in een nabijgelegen tent luistert naar de analyses van Hans Böhm. Met verbijsterende blik ziet hij hoe de analyticus in razend tempo een stelling beoordeelt en verschillende opties voor zetten bespreekt.
Houkes wil het schaken om die reden niet afdoen als een lichamelijk onderontwikkelde sport. "Zes uur achter een bord zitten is een uitputtingsslag. Je moet constant geconcentreerd zijn en je hoofd kan je lichaam echt slopen. Een judowedstrijd valt in een training heel moeilijk na te bootsen. Je kunt de wedstrijdspanning niet benaderen. Ik kan me voorstellen dat het bij schaken ook zo is. Als een tegenstander opeens een zet doet die je niet verwacht, schrik je. Fysieke kracht valt in het judo niet te onderschatten. Heb je dat niet dan ben je snel klaar, maar op grote toernooien zijn ze allemaal getraind en kunnen ze allemaal goed judoën. Dan blijven de gasten over die het sterkst in hun kop zijn. Kijk naar de Olympische Spelen. Daar sneuvelen grote namen door de mentale druk. In schaken zal het niet anders zijn!'
Houkes kijkt ook nog met een ander oog naar Corus Chess. Hij is in Haarlem mede‑eigenaar van het sport‑ en marketingbureau 2Basics. Het bedrijf geeft uitvoering aan het topsportplan in de regio Kennemerland en kwam met het initiatief om judo op scholen te introduceren.
Judo is niet alleen fysiek, de sport heeft ook een opvoedkundige meerwaarde. Schaken zou ook heel goed op scholen kunnen worden geïntroduceerd. Het heeft genoeg opvoedkundige aspecten: fair play, concentratie, vooruitdenken, reageren op een ander. En schaken is heel laagdrempelig. Het enige wat je nodig hebt is een bord en twee spelers."